MILENA ŠOTRA SE VRATILA KUĆI: U Muzeju manastira Žitomislić otvorena izložba prve slikarke iz Hercegovine

U Muzeju manastira Žitomislić večeras je otvorena izložba slika prve slikarke iz Hercegovine Milene Šotra Gaćinović koja je rođena 1909. godine u Pješivcu kod Stoca, a izbor je iz legata koji se čuva u Muzeju Hercegovine u Trebinju.

Direktor Muzeja Hercegovina iz Trebinja Ivana Grujić kazala je da je legat Milene Šotra nastao 1980. godine kada je autorka za svoga života poklonila Muzeju više od 100 slika iz dva ciklusa – njena putovanja kroz Rusiju i Ukrajinu, te drugi kroz Hercegovinu. Potom su njena djeca Ksenija i Vladimir  Gaćinović, nakon njene smrti, poklonili porodičnu kolekciju.

Kolekcija je obogaćena i djelima njenog brata, poznatog grafičara Branka Šotre, koji je bio mnogo poznatiji od Milene. ”Oni potiču iz talentovane i poznate porodice, iz Dubrava, odnosu mjesta Rivine, a majka joj je porijeklom iz Kozica. Poslije toliko godina, ovo je prva izložba koja se organizuje u ovom dijelu Hercegovine, odnosno njenom rodnom kraju.  Izložbe su bile u Trebinju, zatim u Herceg-Novom, Umjetničkoj galeriji u Sarajevu”, rekla je Grujićeva.

Ona je navela da se o Mileni Šotri malo zna, te da je ona žrtva mentaliteta sa ovih prostora. ”Jako mlada, sa 16 godina se udala za sveštenika iz čuvene porodice Gaćinović. Njegov rođeni brat je bio poznati revolucionar Vladimir Gaćinović iz Mlade Bosne. Obilježeni tom porodičnom pričom, otišli su u Beograd, a potom u Ameriku. Milena Šotra je prvo iskušavanje u svijetu umjetnosti imala u Americi. Pred Drugi svjetski rat kada su se vratili u Beograd, ona je otišla u Pariz i tamo je upoznala slikara Mirka Kujačića, a završila je i slikarsku školu Andreja Lota”, kazala je Grujićeva.

U njihovom domu u Beogradu, s obzirom da je Vojislav bio i narodni poslanik u staroj Jugoslaviji, okupljala se elita, među kojima Jovan Dučić, Branko Ćopić, Ivo Andrić, te slikar Petar Dobrović od koga je naučila prve slikarske korake.

”Njena slikarska karijera počinje u njenom drugom dijelu života kada odlazi u penziju. Radila je i  kao novinar, te u ministarstvu inostranih poslova. Ekspanzija njenog slikarstva počinje u penziji, putovanja, putopisi, ali ostala je vjerna pejzažu i portretu, a karakteristika njenog slikarstva je bogat kolorit. Sručnjaci kažu da su to boje koje je ponijela iz svoje rodne Hercegovine. Njena društvena uloga je bila značajna, jer je bila svestrana ličnost, a bila je u sjenci svoga supruga i brata”, navela je Grujić.

O Mileni Šotra govorila je i autorka izložbe, kustos Muzeja Hercegovina u Trebinju, Tamara Rajković koja je naglasila da je Milena Šotra bila darovita osoba i imala ispunjen i dug život.

”Njen brat Brano Šotra postao je mnogo poznatiji slikar, ali i roditelji su bili umjetnički nastrojeni. Milena je od djetinjstva bila žedna obrazovanja i novih saznanja. Otac je želio da je pošalje na školovanje na Institut na Cetinje, međutim porodica je osiromašila tokom Prvog svjetskog rata. Ipak, Milena je imala sreću da završi zanatsku školu u Čapljini. Sa šesnaest se udala za Vojislava Gaćinovića rekavši da nije bilo drugog puta za nju. Što se tiče njenog umjetničkog puta, ona nije mogla u kontinuitetu da se bavi slikarstvom. Učila je od čuvenih slikara u Beogradu i Parizu, kao i Americi”, kazala je Rajković.

Ona je dodala da Milena Šotra nije bila akademski obrazovana, ali je impozantno šta je postigla tokom svog života. ”Ona je slikarstvo uvijek stavljala sa strane zarad nekog višeg cilja. Njena slikarska ofanziva kreće u njenoj 51-oj godini. Ono što karakteriše njeno slikarstvo je koloristički ekspresionizam koji je prepoznatljiv”, navela je Rajković.

 

Iguman manastira Žitomislić Danilo Pavlović kazao je da se ovom izložbom Milena Šotra vratila svojoj kući.

”Milena Šotra je iz ovoga kraja, ali ovdje nije dovoljna promovisana. Ova izložba daje mogućnost da ljudi vide svoju slikarku i njena djela”, kazao je iguman Danilo.

On je naveo da Muzej manastira Žitomslić ima za cilj da promoviše bogatu srpsku kulturu. ”Sama zbirka manastira je jedna od najvrjednijih zbirki ikona i umjetnina u BiH i s njom pokazujemo duboki trag našeg postojanja”, kazao je iguman Danilo.

Milena Šotra Gaćinović, koju mnogi nazivaju prvom slikarkom Hercegovine, rođena je 1909. godine u Pješivcu kod Stoca. Između dva rata, slikarstvo je učila kod Petra Dobrovića u Beogradu, Andre Lota u Parizu i Aleksandra Arhipenka u Njujorku. Priredila je na desetine samostalnih izložbi, a takođe je izlagala na grupnim izložbama ULUS-a, ULUBIH-a i ULUCG-a. Portreti, pejzaži i mrtve prirode najčešći su tematski prizori koje je radila u jednom dahu, brzim potezima, ispoljavajući na taj način osjećanja svoje snažne ličnosti.

Milena Šotra umrla je 2003. godine u Beogradu.

Izložba ostaje otvorena do 13. januara 2023. godine.

”Ovaj sadržaj je finansiran sredstvima Fonda za izbjegla, raseljena lica i za saradnju sa Srbima u regionu Republika Srbija-Autonomna pokrajina Vojvodina. Izneseni stavovi nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodijelio sredstva”.

 

 

Prethodni članakDA SRCE PUKNE OD TUGE! Crvena zvezda se oprostila od Siniše Mihajlovića: Veliki zvezdaš i čovjek sa nevjerovatnim srcem
Naredni članakVeliko nevrijeme pogodilo Mostar