MILANOVIĆ U MOSTARU: Stvari u BiH idu u neželjenom pravcu

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović izjavio je u Mostaru da se Hrvatima  ukralo njihovo pravo da biraju svoga člana Predsjedništva BiH.

”Šta tu nije jasno. Šta je tu moralno, a šta ispravno. Da bi bio kosmopolit ja moram simpatizirati tuđi sekularni nacionalizam. Ja nisam nacionalista i očekujem da to ne budu ni drugi. To je osnova osnova. Dublje od toga ne idem. Detalji Izbornog zakona BiH- to me ne zanima. Treba li ga mijenjati-ne znam. Zašto- zato što ovo što treba napraviti je prema Ustavu BiH”, kazao je Milanović na konferenciji za novinare.

On je dodao da prvih deset godina nikome nije palo na pamet da Hrvatima biraju člana Predsjedništva, a onda se neko pametan toga dosjetio. ”To je najbolji kontra-dokaz o čemu se tu radi”, naveo je Milanović.

On je izrazio očekivanja da se to više neće događati, jer je u suprotnosti sa slovom i duhom Dejtonskog mirovnog sporazuma.

”Hrvatska je potpisnica Dejtonskog sporazuma i jedino što tražimo i očekujemo je da se to poštuje. U svakoj međunarodnoj instituciji u kojoj se bude donosio neki dokument o BiH tražiću i insistirati da se uvijek spomene poveznica na okvirni sporazum Dejton-Pariz i konstitutivni narodi, a ne da ih se spominje onda kada treba istaknuti da Hrvati i Bošnjaci podržavaju članstvo u NATO-u, a Srbi ne. Onda postoje Srbi, Hrvati i Bošnjaci, a tri pasusa dalje-nema ih. To ću tražiti”, kazao je Milanović.

On je naveo da će za dva dana u NATO-u biti procjena napretka BiH. ”Ukoliko ne bude reference na  konstitutivne narode i Dejton neće biti zajedničke izjave. Biće papir predsjedavajućeg, to je ništa”, naveo je Milanović.

”Zašto se ne može spomenuto Dejton- to je temelj, to nije slučajno tako napisano. Neke stvari izmiču kontroli, neki pritisci, neke najave, javne izjave. Nama treba poštivanje Dejtona. Ovo već postaje opasno. Kako to da se prvih jedanaest godina nakon Dejtona  niko nije sjetio da Hrvate može preglasati. Sad imao sistem koji je ušao u rutinu, to nije dobro i to ne smijete dopustiti’. Kada sam rekao prvo sapun, onda parfem, nisam mislio na higijenske navike- prvo riješi osnovne stvri,  ond dodatna oprema ”, poručio je Milanović

On je napomeno da je želio da njegova poruka bude – dijalog. ”Izlaz je samo dijalog, ali ako neko nastavi misliti i djelovati – veći sam po broju, mogu šta hoću na kraju neće biti ništa. Ovdje nema opasnosti od rata, jer rat košta. Nema više jugoslovenskog inventara da ga neko ukrade”, naveo je Milanović.

Predsjednik Hrvatske ocijenio je da stvari u BiH stoje i da idu u neželjenom pravcu. Dodao je da Hrvatska ima i politički i sigurnosni interes da prati situaciju u BiH.

”Nije istina da visoki politički krugovi na zapadu želi razbiti Dejtonsku strukturu, da žele tzv. građansku strukturu u kojoj će Hrvati biti potlačeni. Ne, ne bih to rekao, prvo po instiktu, a onda iz opažanja i razgovora s tim ljudima. Problem je što za BiH nema nikakvog interesa, što je postala predzadnja rupa na svirali. Kada se to dogodi, kada nema velikih mačaka koje riču u savani, dolaze miševi i ti miševi, podšefovi pododbora, ljudi za koje niko u njihovim državama ne zna ko su i šta su iz nekog osjećaja krivnje i kompleksa, činjenice da je bošnjački narod najviše nastradao, stvara se jedna politika koja nije verifikovana na visokom nivou. Njemačka kancelarka o ovim stvarima nema pojma. Predsjednici nekih država ne znaju ko je treći član Predsjedništva BiH, navodni predstavnik hrvatskog naroda”, naveo je Milanović.

On je poručio da će o tim stvarima govoriti u svijetu. ”Naše stprljenje je veliko i u ovome nemojte prepoznati nikakve prijetnje. Naš odnos je korektan. Mi ne dovodimo u pitanje tuđi identitet. One koji su se odlučili zvati kako se zovu prije 20 godina mi poštujemo i uvažavamo. Ne tražimo da mijenjaju svoje udžbenike, ne ulazimo im u intimni prostor i u utrobu, ne vrtimo im glavom, ne ucjenjujemo ih”, poručio je Milanović.

On će se danas poslijepodne sastati i sa gradonačelnikom Mostara Mariom Kordićem, a velečas će na vodopadu u Veljacima kod Ljubuškog večerati sa predstavnicima HNS-a.

Prethodni članakAustrijanci optužuju: Obezbjeđenje u hrvatskom hotelu silovalo djevojke
Naredni članakVlada HNK izdvojila 300.000 KM za obnovu i dogradnju skupštinske zgrade