Migrante sele iz USK u Hercegovinu, Vlada HNK negoduje

Vlada Hercegovačko-neretvanskog kantona tokom sjednice održane u utorak zaprimila je informaciju Ministarstva unutrašnjih poslova, koja je dostavljena iz Kancelarije za strance BiH, u svezi s transportom migranata s područja Unsko-sanskog kantona na područje opštine Konjic, odnosno na lokalitet Bradina.

Nakon rasprave Vlada je jednoglasno usvojila Zaključak da se ta aktivnost provodi suprotno Zaključku Skupštine HNK od 31. januara 2020. godine, u kojemu se jasno od svih nivoa vlasti u BiH traži da u skladu sa važećim propisima, s nadležnim tijelima HNK i jedinica lokalne samouprave u HNK, koordinišu sve aktivnosti koje se odnose na migrante, saopšteno je iz Vlade HNK.

Budući da o premještanju migranata na područje kantona nisu upoznati ili na bilo koji način koordinisani predstavnici Opštine Konjic i Kantona, Vlada i njezina tijela, kako kažu, ne mogu prihvatiti učestvovanje u toj aktivnosti, te Vlada poziva najvažnija državna tijela na ozbiljnost, odgovornost i poštivanje svih nivoa vlasti prije preduzimanja ovakvih i sličnih aktivnosti.

“Napominjemo da o premještaju migranata od Savjeta ministara BiH nismo dobili nikakav akt, te tražimo njihovo službeno i javno očitovanje”, stoji u saopštenju.

Prethodni članakIspovijest svjedoka koji je oživljavao djevojčicu: Preminula je, stavio sam joj krunicu oko vrata
Naredni članakOglasio se i Cikotić: Preseljenje migranata u Konjic je privremeno