Marfi: Nisam ovdje da ukidam Republiku Srpsku

SAD i njen ambasador nisu ovdje da ukinu Republiku Srpsku, rekao je Majk Marfi, ambasador SAD u BiH, te se nada da će ljudi prestati iznositi takve tvrdnje.

“Ali ja sam takođe iznio određene zabrinutosti u vezi s onim što vidimo da se dešava u vezi s određenim političkim izjavama i akcijama koje preduzimaju zvaničnicima vlasti u RS. Izrazio sam nezadovoljstvo odlukama da se donese i potpiše zakonodavstvo oko državne imovine. Sve to krši član i dejtonskog Ustava i predstavlja antidejtonsku aktivnost”, rekao je Marfi.

Upitan da li je Rusija i dalje članica Savjeta za provođenje mira, Marfi je rekao da Rusija više ne učestvuje na sastancima ambasadora i na Upravnom odboru PIK-a, kao i da ne plaća svoj dio članarine za OHR koji uplaćuju sve članice tog tijela.

“Pretpostavljam da je Rusija odlučila da napusti PIK”, istakao je Marfi.

Rekao je da je svojim sagovornicima u Banjaluci s kojima se susreo poručio da SAD podržavaju teritorijalni integritet BiH, suverenitet i multietnički karakter ove zemlje.

“Rekli smo da želimo da vidimo funkcionalne, efikasne i odgovorne državne institucije u kojima lideri svih stranaka učestvuju u dobroj vjeri.

Rekao sam da želimo da vidimo funkcionalne, efikasne i odgovorne entitete čiji su lideri fokusirani na stvaranje demokratskog prosparitetnog okruženja za svoje birače kojima su to obećali”, rekao je on.

Rekao je da se zbog nerješavanja pitanja o državnoj imovini stvara pravna nesigurnost za koji tvrdi da će direktno ugroziti rast i budućnost za građane BiH. Poručio je da se pitanje državne imovine može rješavati u institucijama, te je naglasio bi rješenje bilo da ona imovina koju treba država koristila bi država, dok bi ostala imovina bila registrovana na niže nivoe vlasti.

Na pitanje da li može da pruži dokaze o razlozima sankcionisanja ATV-a, Marfi je rekao da ta kuća nije sankcionisana zbog novinarstva ili uređivačke politike, već zbog, kako je ustvrdio, koruptivne poslovne prakse.

Prethodni članakGradonačelnik Mostara: Idemo u gradnju sportske dvorane
Naredni članakDodik: Da li će Uberova pojasniti Bundestagu o hajci protiv Srpske