MANASTIR ŽITOMISILIĆ: Paljenjem badnjaka proslavljena Badnja veče (foto)

Proslava Badnje večeri i Božića u Mostaru počala je večernjom službom i  tradicionalnim paljenjem badnjaka ispred Manastira Žitomislići.

Večernju službu i paljenje badnjaka uz prisustvo velikog broja vjernika u manastiru Žitomislići služio je iguman manastira Danilo Pavlović.

Iguman Danilo kazao je da je Božić najradosniji praznik jer je Bog postao jedan od nas, sišao sa svoje visine i svoga Božanstva i postao čovjek kao i mi.

”Time nas je spasio od bolesti, patnje i svih nemoći. Zato praznujući Božić mi praznujemo milost i dobrotu Božju” – poručio je, uz ostalo, u večernjoj službi iguman, koji je vjernicima čestitao Božić tradicionalnim pozdravom “Mir Božji – Hristos se rodi!”.

Nakon paljenja badnjaka upriličen je i vatromet.

Večernja služba i paljenje badnjaka u isto vrijeme održano je i u Hramu Vaznesenja Gospodnjeg u Bijelom Polju dok će kod Stare crkve u Mostaru i kod Crkve u Blagaju biti u 23.30 sati.

Svete liturgije na području Mostara biće služene u ponoć u Hramu Rođenja Presvete Bogorodice u Mostaru, u Hramu Vaznesenja Gospodnjeg u Bijelom Polju, u Hramu Svetog Vasilija Ostroškog u Blagaju i u Manastiru Žitomislić.

Ranije su iz SPKD “Prosvjeta” Gradski odbor Mostar najavili Božićni koncert, šesnaesti po redu, koji će se održat u subotu, 8. januara, u 19 časova u Hrvatskom domu hercega Stjepana Kosače.

Na koncertu će nastupiti Srpski vizantijski zbor “Mojsije Petrović” iz Beograda.

 

Prethodni članakTradicionalno paljenje badnjaka u Bijelom polju kod Mostara (foto,video)
Naredni članakDodik sa unucima u krilu čestitao Badnje veče i Božić