Lukač: Bošnjački političari sve rade s ciljem stvaranja ratno-huškačke atmosfere

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač izjavio je da je posljednjih dana upućeno mnogo prijetnji i pritisaka prema Republici Srpskoj i da bošnjački političari sve rade s ciljem destibilizacije i stvaranja ratno-huškačke atmosfere.

Lukač je najoštrije osudio kojekave izjave, prije svega bošnjačkih političara koji “prizivaju” međunarodnu zajednicu da reaguje, EUFOR da pošalje vojne trupe, pričaju o spremnosti, naoružanju, posredstvom medija plasiraju razne dezinformacije, a sve radi destibilizacije i stvaranja ratno-huškačke atmosfere.

– To nije dobro. To takođe pokazuje stepen njihove neozbiljnosti. Ti ljudi su, sudeći bar po njihovim izjavama, spremni i na eskalaciju sukoba, da bi bilo onako kako “oni” smatraju da u BiH treba da bude. To nije demokratija, a nije ni nezavisnost, ni stabilnost – istakao je Lukač i ocijenio da ovaj narod, bilo da je riječ o Srbima, Hrvatima ili Bošnjacima, to ne zaslužuje.

On je istakao da je srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik jedan od trenutno najugorženijih političara u zemlji, da se posebno obezbjeđenje preduzima u skladu sa kategorijom ličnosti, a da on predstavlja ličnost prve kategorije.

– Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva BiH, sigurno je jedan je od trenutno najugroženijih političara u zemlji. Mi smo toga svakako svjesni. Pratimo stanje, reagujemo na potencijalne prijetnje i naravno, prilagođavamo mjere obezbjeđenja – rekao je Lukač za “Fakte”.

On kaže da nije siguran da bi EUFOR, kao profesionalna vojna misija sebi dopustio uvlačenje u bilo kakvu provokaciju, te podsjeća na poruku komandanta Eufora Aleksandera Placera da je bezbjednosna situacija u BiH stabilna i da ne vidi nikakvu klasičnu vojnu prijetnju u zemlji, kako to neki očigledno žele da predstave.

O tome kako će izgledati kada Narodna skupština povuče saglasnosti na prenošenje nadležnosti na nivo BiH, Lukač je istakao da su građani Republike Srpske prioritet i da će se nastojati učiniti sve da njihova prava ne budu nijednog trenutka dovedena u pitanje.

– Nama nije namjera da zaključamo naše građane da ne mogu da izađu iz Republike Srpske ili da ne mogu jednostavno da putuju, niti nam je namjera da spriječimo naše građane da mogu da koriste svoja vozila, vozačke dozvole, saobraćajne dozvole, registracije i da ne mogu da izađu iz Republike Srpske – objasnio je Lukač.

On je naveo da su narodni poslanici direktno izabrani od građana i trebalo bi da, prije svega, rade u njihovu korist.

– Posebna sjednica na kojoj opozicija nije htjela dati podršku vetu na zaštitu vitalnog nacionalnog interesa koje je pokrenuo srpski član Predsjedništva BiH, izgledala je kao pokušaj političkog razračunavanja sa Miloradom Dodikom. Ne znam da li su u tom trenutku oni uopšte mislili o srpskom nacionalnom interesu ili o intresu građana koji su ih doveli u poslaničke klupe – rekao je Lukač.

Prema njegovim riječima, opozicija je podlegla pritisku stranaca i političkog Sarajeva, zanemarujući interese Republike Srpske, i vjeruje da će ih narod za to kazniti na sljedećim izborima.

Prethodni članakVlada Srpske: Za ublažavanje posljedica virusa korona 71,5 miliona KM
Naredni članakPetrović transportovan u UKC Srpske