Ljekari završili pregled Mladića; I Župljanin ih informisao o stanju generala

Tim ljekara Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske, završio je preglede komandanta Vojske Republike Srpske Ratka Mladića u pritvorskoj jedinici u Hagu. Tim je stupio u kontakt i sa Stojanom Župljaninom, koji je sa Mladićem u pritvorskoj jedinici, a koji je ljekarima prenio značajne podatke o Mladićevim zdravstvenim problemima.

– Od Župljanina smo uzeli podatke kolike su mogućnosti Mladića pri obavljanju svakodnevnih aktivnosti što će doprinijeti našem generalnom nalazu, odnosno konzilarnom mišljenju koje ćemo dostaviti Haškom tribunalu – rekao je generalni direktor UKC-a Vlado Đajić.

Naveo je da je Mladiću bilo drago što su ga posjetili doktori iz Srpske, kao i mogućnost da na srpskom jeziku kaže koje ima tegobe.

Đajić je juče rekao da kod generala Ratka Mladića dominiraju kardiološke i neurološke tegobe.

– Uradili smo potrebne međunarodne testove prevedene na naš jezik i kroz te testove ćemo napraviti određenu analizu – rekao je sudski psihijatar Milan Stojaković.

Kroz dva dana pregleda koje smo uradili, dodaje Stojaković, i testove koje smo uradili vidjećemo kakve su posljedice ostavljene nakon moždanih udara na generalovo mentalno zdravlje.

S obzirom da je zdravstveno stanje osuđenika povjerljivo, ljekari koji su posjetili generala će sačiniti detaljan izvještaj, koji će osim Međunarodnom rezidualnom mehanizmu za krivične sudove dostaviti i porodici i advokatima generala Mladića.

Ljekarski tim čine kardiolog Nikola Šobot, neurolog Siniša Miljković, forenzičar psihijatrije Milan Stojaković i Đajić, koji je profesor neurologije i dugogodišnji šef Odjeljenja za cerebrovaskularne bolesti.

Tim ljekara UKC-a Republike Srpske doputovao je u Hag 20. februara.

Nekadašnji komandant Glavnog štaba Vojske Republike Srpske general Ratko Mladić operisan je 8. januara u holandskoj bolnici kada mu je ugrađen pejsmejker. Već sljedećeg dana vraćen je u pritvorsku sobu u Sheveningenu.

Bivši komandant Vojske Republike Srpske služi u haškom pritvoru kaznu doživotnog zatvora.

Prethodni članakNešić poručio Vukanoviću: Ne traži od Šmita da nameće zakon; Veleizdaja je kada si zbog frustracija opozicija Srpskoj
Naredni članakZa vikend obilne padavine u Hercegovini, na višim planinama snijeg