Počeli sastanci Palmera sa bh. strankama: Glavna tema Izborni zakon

Zamjenik pomoćnika državnog sekretara SAD za zapadni Balkan Metju Palmer (Mathew) i direktorica za zapadnu Evropu, zapadni Balkan, Tursku i Ujedinjeno Kraljevstvo u Evropskoj službi za vanjske poslove Angelina Ajhorst (Eichorst), boravit će danas u službenoj posjeti našoj zemlji.

Jutros u 9 sati u Delegaciju Evropske unije u Sarajevu počeo je sastanak Matthewa Palmera i Angeline Eichhorst sa predstavnicima stranaka u Bosni i Hercegovini.

U Delegaciju EU stigli su lider SDA Bakir Izetbegović, Alma Čolo, predsjedavajuća Interresorne radne grupe i Halid Genjac, član Predsjedništva SDA. Prvi sastanak Palmera i Eichhorst održat će se sa delegacijom SDA, nakon čega će uslijediti razgovor sa HDZ-om

Palmer i Ajhorst izrazili su želju da održe zajednički radni ručak sa predsjednicima opozicionih stranaka u BiH Branislavom Borenovićem (PDP), Predragom Kojovićem (NS), Fahrudinom Radončićem (SBB), Nerminom Nikšićem (SDP), Mirkom Šarovićem (SDS) i Elmedinom Konakovićem (NiP).

Na današnjem ručku predviđeno je da prisustvuju i ambasador SAD u BiH Erik Nelson (Eric) i šef Delegacije EU u BiH Johan Satler (Johann Sattler).

Jedna od razloga posjete jesu izmjene Izbornog zakona Bosne i Hercegovine.

Za sutra su najavljeni njegovi odvojeni sastanci sa članovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine. Kako su saopćili iz ove institucije, prvo će razgovarati sa Željkom Komšićem (DF), potom Šefikom Džaferovićem (SDA), a onda i sa predsjedavajućim Miloradom Dodikom (SNSD).

Prethodni članakMorski pas cijeli dan plivao uz obalu Jadrana, snimili ga turisti
Naredni članakU Srbiji otkriven ilegalni migrantski kamp