Lice iz Stanara lišeno slobode u međunarodnoj akciji

Policijski službenici Odjeljenja za visokotehnološki kriminalitet Uprave kriminalističke policije MUP-a Republike Srpske, sa partnerskim agencijama za sprovođenje zakona iz Velike Britanije, realizovali su međunarodnu akciju usmjerenu na lica koja vrše izradu i unošenje kompjuterskih virusa.
Nakon višemjesečne istrage u okviru koje su identifikovana lica koja su kreirala maliciozne programe, te ih distribuisala putem specijalizovanih platformi na internetu, uz saglasnost Okružnog javnog tužilaštva u Doboju, a po naredbi Osnovnog suda u Doboju, lišeno je slobode lice R.P. iz Stanara, saopšteno je iz MUP-a Srpske.

R.P. se sumnjiči da je izvršio krivično djelo izrada i unošenje kompjuterskih virusa i krivično djelo pranje novca.

Pretresom stambenih i drugih prostorija koje ovo lice koristi u Stanarima pronađeno je i oduzeto više komada različitih mobilnih telefona, računara, tablet, više komada prenosnih memorija, SIM kartica različitih telekom operatera iz Evrope i svijeta, uplatnice, isplatnice i evidencije koje se mogu dovesti u vezu sa predmetnim krivičnim dijelima, kao i novac u iznosu oko 37.000 KM u raznim apoenima konvertibilnih maraka i evra. Takođe je izvršeno blokiranje bankovnog računa na kojem se nalazi oko 46.000 KM, navode iz MUP-a.

Dodaje se da je istragom utvrđeno da je osumnjičeni zajedno sa licima sa područja istočne Evrope vršio unošenje kompjuterskih virusa oštećenima sa područja Velike Britanije, SAD i drugih zemalja zapadne Evrope i svijeta, sa svrhom kreiranja mreže zaraženih računara (Botnet) nakon čega su kontrolisanom upotrebom mreže zaraženih računara vršili napade (DDoS, Ransomware) u cilju sticanja protivpavne imovinske koristi.

Nakon izvršene kriminalističke obrade, uz saglasnost postupajućeg tužioca Okružnog javog tužilaštva Doboj, lice je pušteno na slobodu, dok će protiv njega nadležnom tužilaštvu biti podnesen izvještaj o izvršenom krivičnom djelu.