Lavrov u Beogradu 28. i 29. oktobra, kakva je poruka Kremlja

Ministar vanjskih poslova Rusije Sergej Lavrov dolazi 28. i 29. oktobra u dvodnevnu posjetu Srbiji, tokom koje će se sastati sa predsjednikom Aleksandrom Vučićem i državnim vrhom, pišu „Večernje novosti“.

List navodi da se u diplomatskim i političkim krugovima posjeta ruskog šefa diplomatije tumači kao jasan odgovor Kremlja da odnosi Srbije i Rusije nisu narušeni nakon potpisivanja sporazuma u Vašingtonu, kako spekulišu pojedini domaći i mediji sa Zapada.

Lavrov krajem oktobra ide na balkansku turneju koja, osim Beograda, obuhvata i Zagreb, Sarajevo i Atinu, a najviše će se zadržati u Srbiji.

Kako je ranije najavljeno, Lavrov bi trebalo da posjeti Hrvatsku 27. oktobra, a istog dana trebalo bi da otputuje u BiH.

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik potvrdio je da će ugostiti Lavrova i u Istočnom Sarajevu, kao i da će se rukovodstvo Republike Srpske sastati sa njim.

Srbija je bila prva strana zemlja koju je Lavrov posjetio nakon proglašenja pandemije koronavirusa. U Beogradu je bio 18. juna kada je poručio da će Rusija nastaviti da štiti interese Srbije u međunarodnim organizacijama.

„Večernje“ napominju da su se u javnosti pojavile interpretacije da je ruski predsjednik Vladimir Putin zbog dogovora u Vašingtonu o normalizaciji ekonomskih odnosa Beograda i Prištine, navodno otkazao posjetu Srbiji, ali te tvrdnje ne stoje, jer posjeta nikada nije ni zvanično zakazana.

Da nema nikakvih „šumova na vezama“ između Beograda i Moskve odlučno su poručili i Vučić i ruski ambasador u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko.

Vučić je rekao da Putin jedva čeka da dođe u Srbiju i raduje se tome, ali da „sa 15.000 oboljelih od korone i 300 mrtvih dnevno nije trenutak, niti je vidio da je u bilo koju zemlju otišao u posljednje vrijeme“.