Lavrov razgovarao sa zvaničnicima Srbije: Nedopustivo etiketiranje država i naroda

Ministar spoljnih poslova Ruske Federacije Sergej Lavrov razgovarao je danas telefonom sa predsjednicom Narodne skupštine Srbije Anom Brnabić, ministrom unutrašnjih poslova Srbije Ivicom Dačićem i ministrom spoljnih poslova Srbije Markom Đurićem o situaciji na Kosovu i kontaktima na visokom nivou, saopštilo je Ministarstvo spoljnih polova Rusije.

– U duhu strateškog partnerstva razmatrana su ključna pitanja bilateralne saradnje. Potvrđena je obostrana spremnost za jačanje saradnje i nastavak dijaloga na visokom i najvišem nivou, kao i u međuresornom formatu – navodi se u saopštenju..

Razmotreni su problemi zajedničkog rada na multilateralnim platformama, prije svega u sistemu UN. Konstatovana je sličnost pristupa i obostrana želja za nastavkom koordinisanih aktivnosti u cilju rješavanja ključnih pitanja međunarodne agende.

– Izražena je namjera obje strane da se odupru zlonamernim pokušajima revidiranja pojedinih istorijskih događaja na Balkanu. Ističe se nedopustivost kačenja politizovanih etiketa državama i narodima – dodaje se u tekstu.

Kako se navodi, povećana pažnja je bila posvećuje situaciji na Balkanu, rešavanju “kosovskog” problema, situaciji u i oko BiH.

Konstantovano je jedinstvo u potrebi oslanjanja na međunarodno pravo i fundamentalne rezolucije Savjeta bezbjednosti UN 1031 i 1244.

Razgovor je obavljen na inicijativu srpske strane.

Prethodni članakFilipović: Mauthauzen – simbol stradanja srpskog naroda
Naredni članak“Film mi je obilježio tridesete” Severina progovorila o svom INTIMNOM SNIMKU koji je dospio u javnost