Lavrov: Moskva predlaže Kijevu pregovore, a ne kapitulaciju

Ruske zahtjeve Ukrajini ne treba kvalifikovati kao njenu kapitulaciju, Moskva predlaže pregovore, rekao je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov.

Prema njegovim riječima, Rusija predlaže Ukrajini sporazum koji će osigurati zakonska prava svih naroda koji žive u Ukrajini.

Kako je dodao, ako Zapad odluči da spusti novu “gvozdenu zavjesu” ispred Rusije, “nećemo brinuti i naći ćemo druge mogućnosti za razvoj”.

Lavrov je istakao da Ukrajina ima tehnološki i tehnički potencijal da napravi nuklearno oružje, ali da Rusija to neće dozvoliti. Nakon završetka sukoba, Ukrajinci sami treba da odluče kako će dalje da žive, rekao je šef ruske diplomatije.

– Ukrajinci sami treba da odrede kako će dalje živjeti nakon što se završi ovaj sukob koji su oni počeli, a koji mi pokušavamo da završimo. O tome se sada razgovara u političkim krugovima. Јa ne učestvujem u tim diskusijama. Јasno polazimo od toga da to treba da bude mišljenje svih naroda koji žive u Ukrajini – rekao je Lavrov u intervjuu za “Al džazira”.

Prethodni članakLukač: Nema nikakvih bezbjednosnih izazova za RS
Naredni članakRusi zauzeli Herson; Danas se očekuju pregovori