LANA JE NAPRAVILA SPORTSKO ČUDO, hoće li mostarske vlasti prepoznati potrebe svojih sportista?

Region od juče priča o djevojčici iz Mostara Lani Pudar koja je isplivala olimpijsku normu i samim tim se kvalifikovala za Olimpijske igre u Tokiju.

Lana je na Otvorenom prvenstvu Srbije u Beogradu juče poslijepodne isplivala olimpijsku A normu u finalnoj trci na 100 metara delfin.

Lana je isplivala 57.37 sekundi, a olimpijska A norma je 57.93. Mlada Mostraka ovim je oborila državni rekord BiH u svim kategorijama, seniorski i juniorski rekord na 50 metara delfin. Ove godine postigla je drugo seniorsko vrijeme u svijetu.

Prva je plivačica u BiH koja je plivala ispod 59 sekundi na 100 metara delfin u istoriji BiH

Iz Kluba vodenih sportova Orka jutros su se zahvalili javnosti na podršci naglasivši da su
ponos i zadovoljstvo riječi koje ne mogu dovoljno opisati kako se miosjećaju poslije Laninog rezultata.
-Lana je jučer zajedno sa svojim trenerima napravila, možemo slobodno reći, jedno veliko sportsko čudo! Lana Pudar je prva plivačica iz Bosne i Hercegovine koja je isplivala A olimpijsku normu. Rezultat 57:37 koji je Lana isplivala jučer je drugi najbolji rezultat na svijetu u ovoj godini. Brža od Lane u 2021. godini je samo svjetska rekorderka i osvajačica zlatne medalje sa posljednjih Olimpijskih igara Sarah Sjostrom. I to za svega tri stotinke. Ovaj rezultat je vrijeme srebra sa zadnjeg seniorskog evropskog prvenstva održanog u Glazgowu. Isto tako, ovaj Lanin rezultat je vrijeme finala sa zadnjih olimpijskih igara u Riu. I ne treba posebno naglašavati da je sa ovim rezultatom poobarala sve rekorde Bosne i Hercegovine, jer je ovaj rezultat koji nosi 904 FINA boda, ubjedljivo najbolji rezultat u istoriji bosansko-hercegovačkog plivanja. Sasvim sigurno je da će Lana biti možda i najmlađa učesica Olimpijskih igara Tokiju, rekli su iz Orke.
Klub vodenih sportova Orka zahvalio je Laninoj porodici, trenerima, klubskim kolegama i drugim pojedincima na ogromnoj pomoći do sada te naglasili da je Lana djevojčica od 15 godina koja nije navikla i kojoj ne treba velika medijska eksponiranost.
-Mi znamo šta možemo, šta nam je raditi i i šta hoćemo u narednom periodu. Obećavati neke medalje i neke rekorde nećemo, jer nismo ni do sada, to nije naš stil. Taj pritisak i teret na leđa jednoj djevojčici od 15 godina svakako nećemo dopustiti. Ono što Vam možemo sigurno obećati da ćemo nastaviti raditi još jače i još kvalitetnije, pa dokle stignemo.. Rad i samo rad, jer nikakvih prečica i instant rješenja do uspjeha nema. Toga smo svi mi u klubu zajedno sa Lanom i njenim roditeljima itekako svjesni. Idemo dalje još jače i još sigurniji u sebe, svoje znanje i svoje mogućnosti, zaključuju iz Orke.
Na kraju podsjetimo i to da plivači iz Mostara u zadnjm godinama postižu izuzetne rezultate bez obzira na činjenicu da nemaju ni približno iste uslove rada kao plivači u drugim klubovima koji treniraju na olimpijskim bazenima.
Mostarski plivači bilježe rekorde iako treniraju ljeti na gradskom bazenu, a zimi treniraju na 25-metarskom bazenu u sklopu fakulteta u Rodoču.
Iako je bazen u Rodoču dobar za napredak je potreban 50-meterski bazen. Loši uslovi su bili presudni u odluci nekoliko perspektivnih plivača da napuste Mostar i odu u susjedne zemlje gdje imaju šansu za napreak. Lanin rezultat i rezultati njezinih kolega iz Mostara možda natjeraju novo Grdasko vijeće Mostara da konačno učini nešto za sport u gradu na Neretvi.