Lakić: Moramo biti oprezni i sve uraditi polako kako ne bi izazvali novi kolaps i veće havarije

Ministar energije, rudarstva i industrije Federacije Bosne i Hercegovine Vedran Lakić ocijenio je povodom nestanka električne energije u Bosni i Hercegovini da se radi o preopterećenju mreže.

“Problem u prenosnoj mreži u regionu i preopterećenje dovelo je do nestanka struje i u većem dijelu Bosne i Hercegovine. Svi napori usmjereni su ka što skorijem rješavanju navedenog problema i povratku električne energije u domove”, kaže Lakić.

U pogon se, kaže, vraćaju federalne termoelektrane i hidroelektrane.

“Najbitnije je da vraćamo u pogon termoelektrane i hidroelektrane i pozdravljam sve napore koje elektrodistributivna preduzeća ulažu kako bi se čim prije normalizovala distribucija električne energije. Sistem se polako vraća. Struja je puštena u Tuzli, Kaknju, Banja Luci, a polako se vraća i u sarajevska naselja. Moramo biti oprezni i sve uraditi polako kako ne bi izazvali novi kolaps i veće havarije. Za sada je sve pod kontrolom”, naglasio je ministar.

Smatra da se iz ovakvih situacija mora i treba izvući važna lekcija.

“Ovo nam je prilika da shvatimo koliko nam je bitan sistem i trebamo raditi na njegovom unaprijeđenju”, navodi se u Lakićevoj izjavi.

Prethodni članakKošarac: Srpska protiv svega što simbolizuje lažni visoki predstavnik
Naredni članakMILIONI NA BALKANU NA +40 OSTALI BEZ STRUJE! Situacija u BiH se polako normalizuje, veliki dio domaćinstava dobio električnu energiju