Lajčak o posjeti Beogradu i Prištini: Ispuniti obaveze iz dijaloga, nastavićemo razgovore

Specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak saopštio je da je “velika petorka” tokom posjete Beogradu i Prištini izrazila očekivanje da dvije strane u potpunosti ispune obaveze iz dijaloga i naglasio da je neprihvatljivo bilo kakvo odlaganje ili postavljanje uslova. Najavio je i da će razgovori uskoro biti nastavljeni, piše Tanjug.

Lajčak je na Fejsbuku naveo da je tokom posjete Beogradu i Prištini, u koju je otputovao zajedno sa izaslanicima Francuske, Njemačke, Italije i specijalnim izaslanikom SAD za Zapadni Balkan Gabrijelom Eskobarom, razgovarano sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem o tome kako unaprijediti normalizaciju odnosa i ostvariti napredak u primjeni Sporazuma o putu ka normalizaciji.

On je dodao da je tema bila i bezbjednosna situacija na sjeveru KiM. Ponovio je da su članovi “velike petorke” poručili Vučiću i Kurtiju da događaji od 24. septembra predstavljaju “jasnu eskalaciju bez presedana”, što, kako je rekao, pokazuje da su i deeskalacija i normalizacija sada hitnije nego ikada ranije.

– Zajedno sa našim partnerima, ujedinjeni smo u osudi terorističkih napada i naglašavamo da svi počinioci moraju biti privedeni pravdi – rekao je Lajčak i dodao da se očekuje “puna saradnju Srbije u tom pogledu”.

On je dodao da događaji od 24. septembra ne mijenjaju činjenicu da su Beograd i Priština ranije ove godine postigli Sporazum o putu ka normalizaciji odnosa.

– Tokom naših razgovora prenijeli smo očekivanje da Kosovo i Srbija u potpunosti ispune svoje obaveze iz dijaloga. Bilo kakvi uslovi ili odlaganja su neprihvatljivi. Zahvaljujem se svojim partnerima na ovoj posjeti i uskoro ćemo nastaviti naše razgovore – poručio je Lajčak.

Prethodni članakAkcija MUP-a u Banjaluci, pretresi na više lokacija
Naredni članakDetalji krštenja djece Novaka Đokovića na Ostrogu