Lajčak: EU spremnija nego ikad za proširenje na Balkan

-Perspektiva članstva Balkana u EU jača je i jasnija nego ikada u posljednjih 20 godina, od samita u Solunu, izjavio je na Delfi ekonomskom forumu specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine i druga pitanja zapadnog Balkana Miroslav Lajčak.

On je rekao da se očekuje da će sljedeći saziv Evropske komisije posvetiti još veću pažnju proširenju.

“EU je spremnija nego ikada u posljednjih 20 godina i važno je da Balkan ne propusti voz jer će to možda biti jedan jedini za ukrcavanje u članstvo”, naglasio je Lajčak.

On je ocijenio da je samit u Solunu bio period entuzijazma, kada su svi vjerovali da će proces približavanja regiona proći brzo i glatko ali se pokazalo da nije bilo tako.

Lajčak je naveo da prvi put od Soluna i proširenja EU 2004. godine postoji zamah kada je riječ o proširenju.

“Prvi put vidim EU spremniju za Balkan, nego Balkan za Uniju jer su veoma skeptični”, rekao je Lajčak.

Odgovarajući na pitanje da li će problem za region biti situacija sa Kosovom, on je rekao da je EU jasno stavila do znanja da neće uvoziti “neriješene probleme i neriješena bilateralna pitanja”, poručivši da se ti problemi moraju riješiti prije ulaska u EU.

Lajčak smatra da se EU priprema za proširenje jer shvata “da gubi region” i u tom kontekstu ukazao da su Slovačkoj, Letoniji i Litvaniji bile potebne manje od tri godine da završe pristupne pregovore, dok je Srbija za 123 mjeseca završila 8,6 odsto procesa.

On je naveo da su sada dio grupe za proširenje Ukrajina, Moldavija i Gruzija i da su one pokretači tog procesa.

“Ukrajina je prije svega otvorila vrata i ona je lokomotiva ovog voza ka članstvu, a zavisi koliko će vagona biti prikačeno na ovu lokomotivu. To je u rukama svake zemlje na Balkanu”, poručio je Lajčak.

On je dodao da je geopolitika otvorila vrata pristupanju EU, ali da geopolitika neće tamo dovesti nijednu zemlju, već reforme.

 

 

Prethodni članakCrna Gora odbija da vrati dragulje vrijedne 300 miliona evra
Naredni članakSidnej: Broj žrtava porastao na sedam, majka povrijeđenog djeteta podlegla povredama