Crna Gora odbija da vrati dragulje vrijedne 300 miliona evra

Vlada Crne Gore odbila je da u postupku medijacije prizna tužbeni zahtjev i vrati 28 kilograma poludragog kamena – opala. Riječ je o draguljima koji su zaplijenjeni prije više od 10 godina od vlasnika jednog hotela u Budvi. U zemlju su ih unijeli državljani Južne Afrike, koji dragulje nisu prijavili carini na podgoričkom aerodromu.

Kolekciju opala su preko aerodroma iz Ciriha na podgorički aerodrom u julu 2011. donijeli južnoafrički državljani Robert Franjek i Antonije Vernon Strelenski, ali su godinu dana kasnije dragulji pronađeni kod vlasnika jednog hotela u Budvi, piše RTCG.

Nakon što su zaplijenjeni i proglašeni državnom imovinom, Franjek i Strelenski su kotorskom Osnovnom sudu podnijeli zahtjev za povraćaj. Osim što traže da im se vrati poludrago kamenje vrijednosti 300 miliona evra, zahtijevaju i naknadu zbog oštećenja kolekcije, jer je pet kilograma dragulja nestalo.

Sve veća drama na Bliskom istoku: Iranski komandosi upali na izraelski brod

Sud je zabranio državi da raspolaže ovim draguljima do pravosnažnog okončanja spora i oni se sada nalaze u trezoru Centralne banke Crne Gore.

O slučaju se oglasio i Zaštitnik imovinsko-pravnih odnosa, ističući da su dragulji uneseni u zemlju a da prethodno nisu prijavljeni carini.

“Kasnije, usljed nesuglasica lica koja su na takav način prenijela robu i krivične prijave koju su između sebe podnijeli, te nakon što su proglašeni krivima za prekršaj Carinskog zakona, predmeti su trajno oduzeti“, navodi se u izvještaju Zaštitnika.

U izvještaju se navodi da je Vlada Crne Gore odbila da u postupku medijacije prizna tužbeni zahtjev i vrati opale. Kako navodi RTCG, vlada je namjeravala da proda dragulje, ali ju je u tome spriječila zabrana suda.

Južnoafrički državljani optužili vlasnika hotela da im je uzeo dragulje “na prevaru”

Prema ranijim pisanjima Slobodne Еvrope, muškarci koji su u Crnu Goru unijeli dragulje prijavili su 2012. godine vlasnika budvanskog hotela B.Ć., optuživši ga da im je na prevaru uzeo dragulje.

Policiji su ispričali da ih je on sačekao na podgoričkom aerodromu, gdje su “zaobišli carinu“ i poveo u hotel kao njegove goste, a dragulje ostavio u hotelskom sefu. Kada je, kako tvrde, vlasnik hotela godinu kasnije odbio da im vrati dragulje, prijavili su ga policiji.

Okupili se pred pravoslavnom crkvom u Zagrebu – mašu crnim zastavama i puštaju Tompsonove pjesme

Nakon prijave, policija je zaplijenila dragulje, a podgorički Osnovni sud ih je, u septembru 2012. godine, trajno oduzeo jer su, kako piše u rješenju, unijeti mimo carinskih propisa, što je krivično djelo.

Osim što su im oduzeti dragulji B. Ć., Fenjek i Strelenski su prekršajno kažnjeni sa po 4.000 evra u aprilu 2013. godine.

Premjeravanjem kolekcije 2014. godine je utvrđeno da je najviše vatrenog, bijelog i crnog opala. Samo jedan kamen težak je četiri kilograma i 400 grama. Kolekcija sadrži i 14 figurica u obliku životinja, koje su teške nešto više od kilogram.

Počasni grof lažne loze i kvazi konzul

O biznisima dvojice Južnoafrikanaca nema mnogo informacija. Franjek se predstavlja kao počasni grof carske kuće Černetić, a Strelenski kao konzul iste kuće, u Južnoafričkoj Republici u Pretoriji.

Inače, radi se o izmišljenoj carskoj lozi čiji je predstavnik Stefan Černetić, koji je javnosti postao poznat kada se 2022. pojavio na prijemu Dana državnosti i slikao sa tadašnjim predsjednikom Milom Đukanovićem, piše portal RTCG.

Zbog toga je pokrenuta istraga u vezi sa načinom na koji je Černetić ušao na prijem, no epilog nije poznat ni danas.

Prethodni članakOglasio se Ramo Isak nakon informacije da su njegovi sinovi učestvovali u tuči
Naredni članakLajčak: EU spremnija nego ikad za proširenje na Balkan