Kremlj poručuje Vašingtonu: Dijalog o bezbjednosti mora uključivati i Ukrajinu

Moskva je spremna samo za sveobuhvatan dijalog sa Vašingtonom koji će obuhvatiti i pitanja učešća SAD u ukrajinskom sukobu, saopštio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

On se osvrnuo na saopštenje predstavnika Savjeta za nacionalnu bezbjednost SAD koji je rekao da je Vašington spreman za dijalog sa Moskvom o nuklearnim rizicima.

– Očigledno, oni koji su dali te izjave nisu se potrudili da pažljivo prate prethodne izjave ruskog predsjednika, a on je govorio o izgledima za dijalog, da smo spremni za dijalog sa SAD. Otvoreni smo za dijalog, ali za široki, kompleksni dijalog, koji pokriva sve dimenzije, uključujući aktuelnu, povezanu sa sukobom oko Ukrajini i neposrednu umiješanost SAD u taj sukob – naglasio je portparol Kremlja.

On je istovremeno napomenuo da je dijalog Rusije i SAD krajnje neophodan.

– Generalno, taj dijalog je krajnje neophodan jer se problemi gomilaju. Postoji veoma mnogo problema, povezanih sa globalnom bezbjednosnom arhitekturom – ocijenio je Peskov.

Prethodno je predsjednik Rusije Vladimir Putin rekao da bi Rusija mogla da unese izmjene u svoju nuklearnu doktrinu usljed razgovora o mogućnosti snižavanja praga za upotrebu nuklearnog oružja.

Prema njegovim riječima, prave se nuklearne eksplozivne naprave ultra male snage, a u stručnim krugovima na Zapadu kruže ideje da bi takvo oružje moglo da se koristi i da u tome nema ništa posebno strašno.

Zapad pokušava da obuzda Rusiju

Govoreći o reakciji Zapada na posjetu ruskog predsjednika Vladimira Putina Sjevernoj Koreji i Vijetnamu, Peskov je rekao da zapadne zemlje “dočekuju na nož” spoljnopolitičku aktivnost Rusije, jer pokušavaju da obuzdaju Moskvu.

– Svaka spoljnopolitička aktivnost Rusije, čak i ako je koncentrisana u regionima neposredno uz našu zemlju, doživljava se neprijateljski i vjerovatno kroz prizmu glavnog pravca zapadnih težnji obuzdavanja Rusije – ocijenio je predstavnik Kremlja.

Prema njegovim riječima, saradnja Moskve sa drugim partnerima nikada nije bila usmjerena protiv trećih zemalja.

– Ona je usmjerena isključivo ka prosperitetu naroda zemalja koje učestvuju u saradnji – precizirao je portparol.

Moskvi je jasno da će Vašington nastaviti da vrši pritisak na sve svoje partnere, uključujući i na Vijetnam, dodao je Peskov.

Prethodni članakUčenica Ivana Krunić iz Ljubinja pobjednik međunarodnog literarnog konkursa “Epoha” u Rusiji
Naredni članakŠuškalo se o njenoj zabrani, sad i Hrvati prodaju karte: Cecin koncert zakazan u dvorani 10 metara od GRANICE SA HRVATSKOM