Košarac zatražio hitnu sjednicu Izvršnog obavještajnog odbora povodom Helezovih navoda

Zamjenik predsjedavajuće Savjeta ministara Staša Košarac zatražio je od predsjedavajuće Borjane Krišto da u najkraćem roku sazove hitnu sjednicu Izvršnog obavještajnog odbora povodom navoda ministra odbrane Zukana Heleza o postojanju vojnih kampova za obuku i paravojnih formacija na teritoriji Republike Srpske.

– Tražim hitnu sjednicu kako bismo zajedno sa rukovodstvom Obavještajno-bezbjednosne agencije BiH utvrdili istinitost navoda ministra Heleza i dobili zvaničan stav OBA-e BiH – poručio je Košarac, koji je i član Izvršnog obavještajnog odbora.

On je u izjavi za Srnu istakao da je njegovo pravo i dužnost da kao, zamjenik predsjedavajuće iz reda srpskog naroda i predstavnik Republike Srpske u Savjetu ministara, zatraži od nadležnih organa punu informaciju o insinuacijama ministra odbrane u Savjetu ministara u vezi sa postojanjem vojnih kampova za obuku i paravojnih formacija na teritoriji Republike Srpske.

– Izuzetno je opasno kada ministar odbrane, bez ijednog dokaza, javno iznosi takve tvrdnje na račun Republike Srpske. To se može okarakterisati kao raspirivanje nacionalne netrpeljivosti i straha. Takvim postupcima on uopšte ne doprinosi stabilizaciji prilika u BiH – naveo je Košarac.

On je naglasio da je očigledno da Helez svjesno učestvuje u negativnoj kampanji protiv Republike Srpske i antiruskoj histeriji, što je potpuno neprihvatljivo ponašanje.

– Njegove tvrdnje da navodne vojne obuke na teritoriji Srpske vode Rusi potvrđuju da je Helez preuzeo narative američkog ambasadora Majkla Marfija i drugih stranaca o postojanju malignog ruskog uticaja u BiH, kao i o tome da Republika Srpska zastupa secesionističku i militantnu politiku, što je notorna neistina i nonsens – poručio je Košarac.

On je istakao da Republika Srpska ostaje privržena politikama mira, stabilnosti i saradnje, te poštovanja Ustava i Dejtonskog sporazuma, kao i da se zalaže za unutrašnji dogovor dva entiteta i tri konstitutivna naroda.

– Evidentno je da, nažalost, politički predstavnici Federacije BiH imaju drugačiju agendu. Insinuacije ministra Heleza dodatni su dokaz da postoje izuzetno sporne i problematične namjere struktura iz fBiH, koje sa sastanaka sa visokim evropskim i svjetskim zvaničnicima isključuju srpske ministre u Savjetu ministara – naveo je Košarac.

On je dodao da u FBiH očigledno postoje strukture koje ne dozvoljavaju predstavnicima Republike Srpske na zajedničkom nivou da na adekvatan način predstave njene zvanične politike i stavove prilikom sastanaka sa međunarodnim predstavnicima.

 

Podsjetimo, dopredsjedavajući Savjeta ministara BiH i ministar odbrane BiH Zukan Helez rekao je u srijedu u Pressingu da na teritoriji Republike Srpske postoje vojni kampovi za obuku i da su to paravojne formacije.

“Locirani su, pratimo ih i možemo ih lako eliministati”, rekao je Helez.

Prethodni članakIde se u dopunu Prostornog plana HNK, postojeći postao kočnica razvoju
Naredni članakPrestižno priznanje Narodnom pozorištu Srpske