Ide se u dopunu Prostornog plana HNK, postojeći postao kočnica razvoju

Skupština Hercegovačko-neretvanskog kantona na svojoj će današnjoj sjednici razmatrati Odluku o pristupanju izradi dopune Prostornog plana HNK.

Zamjenik predsjedavajućeg Skupštine HNK Tomislav Martinović pred početak sjednice izjavio je da su dopune Prostornog plana HNK nužne kako bi se omogućio daljnji razvoj Kantona.

– Prostorni plan donesen je u vremenu kada se nisu prepoznavale određene situacije, u vremenu kada niko nije puno govorio o obnovljivim izvorima energije i, na neki način, taj je prostorni plan postao kočnica razvoja. Ovo je trenutak kada s predstavnicima lokalne zajednice treba vidjeti gdje su te kočnice, što se u prostornom planu treba mijenjati jer bez kvalitetno prostornog plana ne možemo pričati o ubrzanom razvoju – istaknuo je Martinović.

Predsjedavajući Skupštine HNK Džafer Alić dodao je kako u dokumentima poput prostornog plana „teorija i praksa često nisu usklađeni“ te da je ovo prilika da se stvari poslože tamo gdje je to potrebno.

– Mi dopunjujemo Prostorni plan onim radnjama koje do sada nisu bile moguće po aktualnom planu. To su određeni kapaciteti solarnih panela za koje je nadležan kanton (preko pet megavata). Uz pozicije koje su predviđene u Prostornom planu nisu planirani prateći objekti koji su potrebni za funkcionisanje takvih elektrana, poput trafostanica – pojasnio je Alić.

Na zastupničkim klupama naći će se izvještaj o radu Tužilaštva HNK i Kantonalnog suda Mostar za 2022. godinu.

Alić je podsjetio da Skupština HNK usvaja informaciju o njihovom radu, dok samo izvještaje usvaja Visoki sudski i tužilački savjet.

– Mi smo već na komisijama i klubovima naroda tretirali ove materijale i smatramo da su u ovom nekom prelaznom periodu zadovoljavajući. Međutim, smatramo da se mora poraditi na ažurnosti nekih predmeta i procesa koji se vode. Potrebno je iznaći način da se bude što ažurniji, što brži, jer ne mogu se neki procesi voditi po pet-šest, deset godina – upozorio je Alić.

Prethodni članakSkandal u policiji: Djevojka oralno zadovoljava inspektora, isplivale fotografije
Naredni članakKošarac zatražio hitnu sjednicu Izvršnog obavještajnog odbora povodom Helezovih navoda