Košarac: Učinjen iskorak ka EU, kritike neosnovane

Zamjenik predsjedavajuće Savjeta ministara Staša Košarac rekao je da je usvajanjem Zakona o sprečavanju sukoba interesa u institucijama na nivou BiH napravljen iskorak prema EU i da je ovo zakonsko rješenje plod domaćeg dogovora i kompromisa s ciljem ispunjavanja jednog od prioriteta i dobijanja datuma pregovora za članstvo.

Košarac je istakao da je Republika Srpska, kao i mnogo puta ranije, pokazala da je konstruktivan partner i da je moguće doći do rješenja koja neće ugroziti njene nadležnosti i autonomiju.

– Što se tiče kritika opozicije iz Srpske, ništa drugo nismo ni očekivali od ljudi koji su navikli da budu dopuna SDA-ovim zakonima i politici Bakira Izetbegovića. Plasirajući neistine, pokušavaju da jeftinim populizmom skrenu pažnju na sebe – rekao je Košarac.

On je poručio da je najvažnije to što nema prenosa nadležnosti.

– Јasno je definisano da članove Komisije bira PS BiH, u kojoj sjede predstavnici Srpske, i to vodeći računa o zastupljenosti konstitutivnih naroda i ostalih. To znači da će predstavnici Srpske participirati u Komisiji i da se bez njihovog glasa ništa neće moći usvojiti – rekao je Košarac.

Nadalje, naveo je on, Komisija donosi podzakonske akte propisane ovim zakonom uz saglasnost Savjeta ministara, u kojem sjede i ministri iz Srpske.

– To znači da bez saglasnosti Savjeta ministara nema niti rada ni podzakonskih akata Komisije – istakao je Košarac.

Košarac je poručio da se ništa neće moći uraditi bez glasa i saglasnosti Republike Srpske.

– U zakonu se čak pominje i državljanstvo Republike Srpske, kao i prebivalište Srpske. Sam naziv zakona upućuje na to da se on odnosi samo na institucije na nivou BiH, a u samom zakonu ne postoji prelazna odredba da su Srpska i FBiH obavezne da usklade svoje zakone sa ovim zakonom – naveo je on.

Košarac je rekao da je to “što opozicija pokušava da neistinama i insinuacijama omalovažava i nipodaštava napredak ostvaren na putu ka EU, isključivo problem opozicije, a ne realan prikaz stanja”.

 

Prethodni članakZvezda se ispromašivala, Partizanu “slađi” bod u derbiju
Naredni članakOtkrivamo ko je ukrao kip Brus Lija