Košarac: Stav Srpske jasan – NATO bespotrebna tema zajedničke sjednice u Zagrebu

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac ocijenio je da je nepotrebno da se na dnevnom redu zajedničke sjednice Savjeta ministara i Vlade Hrvatske nađe tačka koja se odnosi na saradnju sa NATO savezom.

Košarac je u izjavi rekao da je hrvatska strana, između ostalog, predložila da se na zajedničkoj sjednici 20. juna u Zagrebu razmotri Prijedlog zaključaka o saradnji sa Sjevernoatlantskim savezom, ali da je njegov stav da je bespotrebno razgovarati o tome.

– Republika Srpska je protiv članstva u NATO savezu i o tome postoje validne i adekvatne odluke njenih institucija. Predstavnici Srpske u zajedničkim institucijama nikada neće razmatrati članstvo u ovom vojnom savezu, jer nas obavezuju politike i odluke institucija Republike Srpske i njenog rukovodstva o vojnoj neutralnosti. Osim toga, prva NATO agresija bila je na Srpsku i Srbiju i to nikada ne možemo zaboraviti – istakao je Košarac.

S tim u vezi, Košarac je naglasio da ne postoji potreba ni opravdan razlog da se u Zagrebu ili na bilo kojem drugom mjestu razgovara o NATO-u.

– Naš stav je jasan – NE članstvu u NATO. Određeni oblik saradnje sa ovim savezom nam je prihvatljiv, ali čak ni to ne treba da bude tema razgovora izvan BiH, samim tim ni tema zajedničke sjednice u Zagrebu – rekao je Košarac.

Prema njegovim riječima, energiju na zajedničkoj sjednici bolje bi bilo usmjeriti na rješavanje spornih pitanja koja se tiču svih građana.

– Primarno mislim na problematiku izgradnje spornog odlagališta na Trgovskoj gori. To je prva tema koju sam predložio za dnevni rad zajedničke sjednice i zaista očekujem ozbiljnu raspravu o ovom gorućem problemu – zaključio je Košarac.

Prethodni članakPOČELA SVEČANOST POVODOM POČETKA IZGRADNjE BOLNICE U TREBINJU
Naredni članakŠERANIĆ: BOLNICA U TREBINjU PO NAJVIŠIM SVJETSKIM STANDARDIMA