Košarac: Srpska za rješavanje svih 14 ključnih prioriteta

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac rekao je da je stav Republike Srpske i njenog rukovodstva da je neophodno realizovati svih 14 ključnih prioriteta u paketu, ali da postoje političke strukture u FBiH koje elementarne stvari stavljaju na drugu listu čekanja, poput zakona o Ustavnom sudu BiH, koji će se morati naći na dnevnom redu.

Košarac je rekao da je bilo kompleksno usaglasiti tekst zakona o sprečavanju sukoba interasa u institucijama BiH, te ponovio da je Srpska imala ambiciju za realizaciju svih 14 prioriteta kako se ne bi gubilo vrijeme.

On je napomenuo da postoje strukture koje žele da na različitim osnovama trguju određenim zakonima.

Košarac je naglasio da Republika Srpska i njeni predstavnici nikada neće odustati od fundamentalnih stvari, a koje se nalaze među 14 prioriteta.

– Pokazali smo konstruktivnost na način da smo uložili dodatne napore da se elementi, koje je dostavila Republika Srpska, u potpunosti implementriraju u zakon o sprečavanju sukoba intersa u institucijama BiH. Pokazali smo da smo konstruktivan faktorna evropskom putu BiH, očekujući da će Evrpski savjet odobriti tačan datum pregovora – rekao je Košarac.

Košarac je odbio spekulacije, kako je rekao, o bilo kakvim političkim porukama i preporukama koje predsjednik Republike Srspke Milorad Dodik dobio putujući u inostranstvo.

– Da nismo na takav način odreagovali, takođe bi se razvijao narativ da Republika Srpska nešto osporava – rekao je Košarac i dodao da Srpska pokazala da je za evropski put i da je potpuno kredibilna da ispregovara.

Košarac je poručio da se na dnevnom redu mora naći i zakon o Ustavnom sudu BiH o prestanku mandata stranih sudija.

– To su fundamentalna pitanja, zasnovana na stavovima i zaključcima institucija Republike Srpske i mi nećemo od toga odustati. Vrlo jasno smo se pozicionirali da smo ozbiljan element. Bez Republike Srpske se ne mogu donositi odluke na zajedničkom niovou, a ni evropski propisi. Vrlo jasno smo pokazali da se Srpska pita u procesu odlučivanja na nivou institucija BiH i da se pita prilikom usaglašavanja naše legislative sa evropskom – zaključio je Košar.

Prethodni članakCvijanović: 8. mart – prilika da se ukaže na unapređenje položaja žena Srpski član Predsjedništva BiH Željka
Naredni članakŠvedska postala članica NATO