Košarac: Republika Srpska namjerava da se približi BRIKS-u

Republika Srpska nastoji da razvija i ojača bilateralne odnose sa Ruskom Federacijom i neće dozvoliti da se BiH pridruži antiruskim sankcijama, rekao je za Rusku gazetu ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosau Savjetu ministara Staša Košarac.

Pored toga, kako je istakao, Banjaluka je zainteresovana za proširenje interakcije sa BRIKS-om, a željela bi i da obezbijedi dodatne rute za isporuku gasa iz Ruske Federacije u Republiku Srpsku.

– Razvoj trgovinsko-ekonomske saradnje između Ruske Federacije i Republike Srpske olakšavaju dobri odnosi ruskog lidera Vladimira Putina i našeg predsjednika Milorada Dodika – naveo je Košarac.

Ističe da Rusija građanima i preduzećima u BiH obezbjeđuje jeftin gas.

– Pritom se u prozapadnom Sarajevu malo ko sjeća da je 2023. godine Ruska Federacija postala najveći strani investitor u ekonomiju BiH – naveo je Košarac.

Košarac je ukazao na značaj izgradnje, uz učešće ruskih kompanija, gasovoda”Nova istočna konekcija BiHa – Srbija”, čije bi puštanje u rad moglo dati dodatni zamah privredi Republike Srpske i Federacije BiH.

– Nažalost, projekat je blokirao bošnjački član Predsjedništva BiH Denis Bećirović – naglasio je on.

Ministar je naglasio da BiH nije uvela sankcije Ruskoj Federaciji.

– Ovo se dogodilo zahvaljujući principijelnom stavu predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika. Da su političari iz muslimansko-hrvatske federacije imali priliku da zaobiđu Republiku Srpsku po ovom pitanju, oni bi to učinili. Političko Sarajevo u potpunosti sledi na tragu spoljne politike EU i Sjedinjenih Američkih Država – podsjetio je Košarac.

Košarac je rekao da je inicirao razmatranje u Savjetu ministara BiH pitanje ulaska BiH u BRIKS, koje su potom blokirali predstavnici političkog Sarajeva.

– Tako je bošnjačka elita još jednom pokazala svoju potpunu lojalnost Zapadu – rekao je on.

– Orijentacija samo ka Evropskoj uniji, po mom mišljenju, predstavlja ulazak u jednosmjernu ulicu gdje se disciplinuju institucije da slijede isključivo okvire briselske politike, Republika Srpska ne može prihvatiti takvu praksu, ali nećemo nikada prihvatiti tuđi diktat i instrukcije EU. Ali će oni kasnije shvatiti da je to bilo uzaludno, o čemu sam razgovarao i sa predstavnicima Saudijske Arabije i drugih arapskih država. Vidio sam njihov interes za približavanje BRIKS-u. Postoji želja Turske da se približi ovoj organizaciji kao alternativi EU. Bošnjaci su, nažalost, pod potpunom kontrolom Zapada, nisu spremni da brane svoje interese i odupiru se američkoj i EU diktaturi. Smatramo ovo greškom – naveo je Košarac.

Istakao je da Republika Srpska vodi i nastaviće samostalan kurs, zasnovan na Ustavu i Dejtonskim mirovnim sporazumima, jačajući ekonomske veze sa partnerima iz BRIKS-a.

Prethodni članakSrbija na prvom mjestu u svijetu: Zarada od starnih turista iznosi 575 miliona evra!
Naredni članakVučić: Svesrpski Sabor velika manifestacija – uspostavljamo saradnju na svim nivoima