Košarac: Nijedan zakon neće biti usvojen dok se ne usvoji zakon o Ustavnom sudu

Sjednica Savjeta ministara, na kojoj bi trebalo da bude razmatran Nacrt zakona o sudovima BiH čiji je predlagač Ministarstvo pravde, počela je danas u Sarajevu.

Zamjenik predsjedavajuće Savjeta ministara Staša Košarac rekao je, nakon sastanka sa ministrima i zamjenicima iz Republike Srpske, da nijedan zakon neće biti usvojen u Savjetu ministara dok se ne usvoji zakon o Ustavnom sudu BiH.

– Ostajemo pri stavu da nijedan zakon neće biti usvojen u Savjetu ministara dok se ne usvoji zakon o Ustavnom sudu BiH, koji rješava pitanje stranih sudija u ovoj instituciji – napisao je Košarac na  društvenoj mreži Iks.

Na predloženom dnevnom redu Savjeta ministara je i prijedlog odluke o isticanju zastave EU u ministarstvima, upravnim organizacijama i drugim organima Savjeta ministara, koju je predložio Kabinet predsjedavajuće Savjeta ministara.

Pred ministrima bi se trebao naći i prijedlog odluke o odobravanju sredstava tekuće rezerve budžeta institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2023. godinu Ministarstvu odbrane u iznosu od 3,6 miliona KM.

Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa dostavilo je Nacrt sporazuma između EU i BiH o učešću BiH u carinskom programu EU za saradnju u oblasti carina, dok je Ministarstvo inostranih poslova predložilo prijedlog odluke o utvrđivanju visine osnovice za obračun plata u diplomatsko-konzularnim predstavništvima BiH za 2023. godinu, kao i nacrt odluke o ratifikaciji sporazuma između EU i BiH o učestvovanju BiH u programu “Program jedinstvenog tržišta”.

Ministarstvo finansija i trezora dostavilo je na dnevni red Inicijativu za vođenje pregovora radi zaključivanja ugovora o zajmu između BiH i Evropske banke za obnovu i razvoj za projekat modernizacije sistema centralnog grijanja u opštini Pale.

Dnevnim redovim su obuhvaćeni i prijedlog odluke o imenovanju koordinatora i zamjenika koordinatora BiH za Instrument pretpristupne pomoći /IPA tri/ za period od 2023. do 2027. godine, kao i prijedlog odluke o uspostavljanju Odbora za “IPA tri” projekat, te prijedlog odluke o radnim grupama za sektor pretpristupne pomoći EU, koji je predložila Direkcija za evropske integracije BiH.

Na prijedlog Agencije za bezbjednost hrane u BiH ministri će raspravljati o prijedlogu odluke o osnovanju komisije za priznavanje prirodnih mineralnih, prirodnih izvorskih i stonih voda u BiH.

Prethodni članakPolicija traga za osobama sa fotografije
Naredni članakKokanović se na šokantan način pokušao opravdati za ubistvo policijskog inspektora