Košarac: Model Marfija, Šmita i Satlera vodi BiH u sunovrat

Zamjenik predsjedavajuće Savjeta ministara Staša Košarac ocijenio je da je ubrzavanje procesa protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika pred Sudom BiH znači ubrzavanje presude BiH.

– Model koji zagovaraju /američki ambasador u BiH Majkl/ Marfi, /Kristijan/ Šmit i /šef Delegacije EU u BiH Јohan/ Satler zajedno sa dijelom političke strukture iz Federacije BiH sigurno vodi BiH u nezaustavljiv sunovrat – istakao je Košarac.

Košarac je dodao da upravo oni prave ambijent u kojem žele da ponižavaju Republiku Srpsku, zanemarujući pravne činjenice, gazeći izbornu volju srpskog naroda i narušavajući ionako urušen suverenitet BiH, te da je zabrinjavajuće što EU ćuti na sve ovo.

On je ponovio da je riječ o politički montiranom procesu koji se vodi pred neustavnim Sudom BiH protiv legitimno izabranog predsjednika Republike, zato što je svoj posao radio u skladu sa Ustavom i da je jasno ko stoji iza tog političkog progona.

– Nama je jasno ko stoji iza ovog političkog progona i šta je konačni cilj – naveo je Košarac na svom profilu na “Instagramu”.

Prema njegovim riječima, odbijanje žalbe da se proces iz Sarajeva prebaci u Banjaluku nedvosmislen je dokaz da se želi pokazati imaginarna snaga Sarajeva, neustavnih institucija i pojedinih stranaca u ovoj zemlji.

– Kako je moguće da niko od partnera iz FBiH nije iznio svoj stav o ovakvom djelovanju, osim što uporno ponavljaju ono što im nametnu Marfi, Šmit i Satler? Zar zaista misle da je to dugoročno dobra politika za BiH? Kako je moguće da još nisu osudili ovakve postupke, dok istovremeno traže od Republike Srpske i predsjednika Dodika podršku za kretanje BiH prema EU – upitao je Košarac.

On je dodao da je najbolji primjer kako stranci manipulišu njima i koliko ih smatraju /ne/ozbiljnim odbijanje EU da otvori pregovore sa BiH.

– Da li je jedina politika dijela strukture iz FBiH da budu politički potrčci stranaca, umjesto da grade partnerstvo sa legitimno izabranim predstavnicima naroda i institucija – upitao je Košarac.

Košarac je ocijenio da će oni koji danas najviše aplaudiraju svojim mentorima iz zapadnih ambasada u političkom progonu predsjednika Republike Srpske, najviše žaliti kada Marfi, Šmit i Satler odu iz BiH, jer su proizveli nepovjerenje i konstantno podrivaju Dejtonski sporazum.

– Bilo bi dobro da konačno shvate da je jedini mogući model dejtonska BiH i dogovor dva entiteta i tri konstitutivna naroda. Kojekakva modeliranja i partnerstva sa marfijima, satlerima i kompanijom nikome u ovoj zemlji neće donijeti ništa dobro – zaključio je Košarac.

Prethodni članakDodik glasao u Banjaluci: Građanima Srpske obezbijediti automatsko državljanstvo Srbije
Naredni članakRiTE Gacko obilježava dva jubileja – 70 godina eksploatacije uglja i 40 godina rada