Košarac: Energetika u primarnoj nadležnosti entiteta

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac upoznao je danas novoimenovanog direktora Sekretarijata Energetske zajednice Artura Lorkovskog da je oblast energetike u primarnoj ustavnoj nadležnosti entiteta, te da ovo ministarstvo u Savjetu ministara ima koordinirajuću ulogu.

Sagovornici su u razgovoru video-linkom razmijenili mišljenje o obavezama koje je BiH preuzela kao potpisnica Ugovora o uspostavljanju Energetske zajednice, Sofijske deklaracije o Zelenoj agendi za Zapadni Balkan, kao i o potrebi primjene evropskih standarda u oblasti energetike, saopšteno je iz Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa.

Košarac je informisao Lorkovskog da je Republika Srpska u legislativnom pogledu primijenila potrebne evropske standarde, što je u Energetskoj zajednici kvalifikovano kao uspješna aktivnost.

Kada je riječ o obavezama institucija na nivou BiH, Košarac je naveo da je Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa pripremilo Prijedlog odluke o kvalitetu tečnih naftnih goriva, koji je dobio podršku Energetske zajednice.

On je izrazio očekivanje da će Savjet ministara u što kraćem roku usvojiti ovu odluku, posebno imajući u vidu njen značaj za privredni sektor u Republici Srpskoj i Federaciji BiH /FBiH/.

Na sastanku je razgovarano i o zakonu o regulatoru električne energije i prirodnog gasa, prenosu i tržištu električne energije u BiH.

Košarac je rekao da su u aktuelnom mandatu ispravljene greške prethodne strukture Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa, te da je konačno definisan zakonski osnov koji je trenutno u fazi usaglašavanja nadležnih institucija.

– Pri tome posebno moram naglasiti da je pitanje gasa isključivo u nadležnosti Republike Srpske i FBiH i da niti u jednom slučaju neće biti definisano zakonom o gasu na nivou BiH. Kada je u pitanju regulator, neka tehnička pitanja možemo definisati, ali uz potpuni suverenitet entiteta kada je u pitanju gas – rekao je Košarac.

Na sastanku je razgovarano i o zastoju BiH kada su u pitanju određene evropske direktive u oblasti energetike.

Izrazio je uvjerenje da će ova pitanja biti riješena u okviru razgovora nadležnih ministarstava i institucija na svim nivoima vlasti u BiH, što je model koji zagovara Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa.

On je u vezi sa tim predložio novoimenovanom direktoru Sekretarijata Energetske zajednice održavanje zajedničkog sastanka sa entitetskim ministrima nadležnim za energetski sektor.

Košarac je pozvao Lorkovskog da prisustvuje ovogodišnjem Samitu energetike Trebinje, ističući da je riječ o renomiranom skupu u okviru kojeg se promovišu energetske politike BiH i regiona, te razgovara o aktuelnim temama iz ovog sektora.

Izrazio je nadu da će dobra saradnja sa Sekretarijatom Energetske zajednice biti nastavljena i tokom mandata novoimenovanog direktora Lorkovskog, kojem je poželio uspjeh u radu.

Prethodni članakŽURKA STRAVE I UŽASA Zlostavljali tinejdžerku u Banjaluci
Naredni članakPanika zbog aplikacije Sky: Upućene prijetnje državnim tužiocima, pojedine čuva policija