KORDIĆ: PRILIKOM IMENOVANJA NE VODIM SE KRITERIJUMOM NACIONALNOSTI

Gradonačelnik Mostara Mario Kordić komentarišući činjenicu da među rukovodiocima u javnim preduzećima koje je predložio kao vršioce dužnosti nema Srba, te da je u nadzornim odborima svih javnih preduzeća samo dvoje Srba, izjavio je da se prilikom imenovanja nije vodio kriterijumom nacionalnosti.

”Nemam se potrebu braniti kada je u pitanju odnos Gradske uprave na čijem sam čelu kada su u pitanju Srbi, Bošnjaci, Hrvati, ostali. Kriterijum za izbor direktora u javna preduzeća nije bio nacionalni, ja nisam razmišljao ko je kome otac ili babo. Ne bih htio da postane tema, jer ne treba biti tema”, izjavio je Kordić upitan da prokomentariše zašto nema Srba u nadzornim odborima i rukovdstvu preduzeća.

On je naveo da je važno  da su u kratkom roku uspjeli izabrati nove uprave i nove nadzorne odbore. ”Ako uspijemo te forme spasiti i podići na noge, u tim firmama će i Srbi i Bošnjaci i Hravti naći svoje mjesto”, kazao je Kordić.

Predsjednik Gradskog vijeća Mostara Salem Marić kazao je da su imenovanja u nadležnosti gradonačelnika. ”zamolio bi vas da pogledate strukturu zaposelnih u zadnjih osam mjeseci kada su u pitanju ugovori o djeli, pa kažite ima li diskriminacije. Od kada je ova Gradska uprava odgovorno tvrdim da se vodi računa o nacionalnoj zastupljenosti. Meni je isključivo stalo da popunjavanje i zapošljavanje bude po popisu iz 1991. godine kako je rekao Satut Mostara i Ustav Federacije”. Kazao je Marić.

Potpredsjednik Gradskog vijeća Mostara Velibor Milivojević /SNSD/ rekao je danas da se u Mostaru grubo krše prava srpskog naroda i da vladajuća koalicija HDZ-a BiH i SDA svojim odlukama direktno ugrožava njihova egzistencijalna prava.

Govoreći na sjednici Gradskog vijeća o imenovanjima vršilaca dužnosti direktora i nadzornih odbora u javnim preduzećima, Milivojević je ukazao da od ukupno 31 ustanove i preduzeća u gradu nema nijednog rukovodioca iz reda srpskog naroda.

“Donesena je odluka da skupštine preduzeća odrade posao. Ne bi trebali ljude osuđivati unaprijed, već vidjeti kako će raditi. Ne želim misliti da su izabrani manje dobri, ali takvih ima i u srpskom narodu”, rekao je Milivojević.

On je ukazao da od devet direktora i dva izvršna direktora nijedan nije iz srpskog naroda, kao i da od ukupno 31 ustanove i preduzeća u Gradu Mostaru nema nijednog rukovodioca iz reda srpskog naroda.

“U svim tim ustanovama imamo pet članova nadzornih odbora. Za dva sam konsultovan ja, za jednog smo se složili na Klubu Srba, a za dvoje niko nije ni pitan ni konsultovan. Ta situacija se preliva i na sastav zaposlenih. Centar za socijalni rad i Sportski savez nema zaposlenog srpske nacionalnosti”, rekao je Milivojević.

Prethodni članakPfizer razvio pilulu protiv korone, objavio koliko bi mogla koštati
Naredni članakDodik: Srpska posvećena slovu Dejtona, nema plana o otcjepljenju