Dodik: Srpska posvećena slovu Dejtona, nema plana o otcjepljenju

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik sastao sa danas u Sarajevu sa savjetnikom u američkom Ministarstvu inostranih poslova Derekom Šoletom.

Dodik je na konferenciji za novinare u Istočnom Sarajevu rekao da je razgovarano o situaciji u BiH i da Republika Srpska ostaje posvećena slovu Dejtonskog sporazuma i poštovanju Ustava.

Dodao je da je Šoletu prenio da je Srpska privržena politici mira i da nije spremna za provođenje aktivnosti koje bi ugrozile mir, ali su druga dva člana Predsjedništva BiH, kako je rekao, uporno insistirala na mogućnostima sukoba i rata.

– Republika Srpska insistira da i drugi u BiH poštuju slovo Dejtonskog sporazuma, pa to očekujemo i od međunarodne zajednice i međunarodnog faktora koji je upleten u unutrašnje stvari BiH – rekao je Dodik.

On je istakao da Republika Srpska uvažava spoljni suverenitet BiH i unutrašnji teritorijalni integritet i ustavni poredak BiH koja je sastavljena od dva entiteta i tri konstitutivna naroda.

– Mi poštujemo pravni okvir BiH, koji je predviđen Dejtonskim sporazumom, nastavićemo pravnu borbu za poštovanje Ustava – poručio je Dodik.

Dodik je rekao da je Šoletu prenio da Republika Srpska nema nijedan plan o otcjepljenju i secesiji kao što neki pokušavaju da joj pripišu, ali da se u Srpskoj o tome priča, kao i u cijeloj BiH i regionu.

On je poručio da će Republika Srpska nastviti da se političkim i pravnim sredstvima bori za provođenje Dejtonskog sporazuma i Ustava BiH.

Dodik je rekao da je američka delegacija pokazala veliku zainteresovanost za stanje u BiH i želju da se neke stvari počnu rješavati.

Prethodni članakKORDIĆ: PRILIKOM IMENOVANJA NE VODIM SE KRITERIJUMOM NACIONALNOSTI
Naredni članakSrbija: Kovid potvrde po EU pravilima od petka