Kongresmenka Teni: Sporazum o slanju raketa Prištini zapaljiv i doliva ulje na vatru

Američka kongresmenka Klaudija Teni, predsjedavajuća Srpskim kokusom, poručila je da je odluka Stejt departmenta da SAD isporuče Prištini rakete “DŽevelin” pogrešna, opasna i nevjerovatno zapaljiva i da povećava vjerovatnoću od izbijanja novog sukoba.

Odluka Stejt departmenta da pošalje Prištini rakete “DŽevelin” je nevjerovatno zapaljiva, posebno dok su tenzije povećane na Zapadnom Balkanu, napisala je Teni u saopštenju objavljenom na platformi X.

– Ova odluka samo doliva ulje na vatru i povećava vjerovatnoću od izbijanja novog sukoba – istakla je ona.

Štaviše, kako je navela, ova odluka nagrađuje Prištinu dok ona nastavlja da ignoriše prethodne međunarodne obaveze, kao što su one dogovorene Briselskim sporazumom iz 2013. godine.

– Zbog toga sam predstavila zakon kojim bi se podržao Briselski sporazum iz 2013. kako bi se Priština proglasila odgovornom za nepoštovanje međunarodnih sporazuma – napisala je ona.

Teni je navela da SAD ne bi trebalo da nastave da naoružavaju i finansiraju Kurtijev režim koji očigledno ne poštuje međunarodne norme.

– Znamo da slanje dodatnog naoružanja Prištini neće dovesti do mira. Umjesto toga Beograd i Priština su diplomatskim putem postigli napredak u postizanju stabilnog, bezbjednog i prosperitetnog regiona Zapadnog Balkana – dodala je ona.

Istakla je da će zato inicirati zajedničku rezoluciju o neodobravanju isporuke oružja u okviru Zakona o kontroli izvoza kada Kongres bude zvanično obaviješten o ovoj prodaji.

– Pozivam Kongres da ekspeditivno usvoji ovu rezoluciju i takođe, pozivam predsjednika da promijeni kurs – poručila je Teni.

Vašington je saopštio da prodaja 246 raketa DŽevelin i prateće opreme po procijenjenoj cijeni od 75 miliona dolara Prištini neće promijeniti osnovni vojni balans u regionu.

Agencija za odbrambeno-bezbjednosnu saradnju Pentagona u saopštenju objavljenom na društvenoj mreži X m navela je da je dostavila potrebnu dokumentaciju kojom je obavijestila Kongres o ovoj mogućoj prodaji, nakon što ju je odobrio Stejt department.

Prethodni članakPRONAĐITE RAZLIKU Džentlmenski potez ministra Karana oduševio mnoge
Naredni članakNestašica lijekova