Koliko KOŠTA ŽIVOT u Srpskoj: Pola potrošnje odlazi na hranu i režije

Gotovo polovinu para neophodnih za život u Republici Srpskoj svako domaćinstvo izdvaja samo na hranu i režije.

Ovo pokazuju podaci Zavoda za statistiku RS, koji je objavio rezultate Ankete o potrošnji u RS za 2022. godinu.

Prosječna mjesečna potrošnja domaćinstva u Srpskoj je 1.800 KM, od čega se na hranu odnosi 558,55 КМ ili 29,7 odsto, dok se za stanovanje, vodu, plin i druge energente izdvaja 23,6 odsto novca od ukupne potrošnje.

Procijenjen broj domaćinstava u Republici Srpskoj iznosi 401.173, a u ovom istraživanju Zavoda za statistiku RS anketirano je 2.797 domaćinstava.

Prosječan broj članova u domaćinstvu je 2,8.

Osim hrane i režija, najviše para još se daje na prevoz, i to 14,2 odsto od ukupne potrošnje.

Najmanje novca izdvaja se na kulturu i rekreaciju, i to svega 1,2 odsto od ukupne potrošnje. Drugim riječima, domaćinstvo od tri člana u prosjeku mjesečno za kulturu i rekreaciju izdvaja 21,6 KM. Pod uslovom da su u Banjaluci, za taj novac može, recimo, samo jedan roditelj sa djetetom da ode u bioskop da pogledaju film i počaste se kokicama. Za ovaj prosječan iznos ne mogu se kupiti dvije karte za pozorišnu predstavu. Ali može knjiga.

Za obrazovanje dajemo još manje, a po računici Zavoda za statistiku, to je 0,4 odsto od ukupne mjesečne potrošnje ili 7,2 KM.

U kafanama i restoranima ostavimo više para nego zajedno u knjižarama i pozorištima. Po ovoj računici, prosječno domaćinstvo za ugostiteljske usluge svakog mjeseca daje oko 43 KM, što je za samo jednu marku manje u odnosu na iznos koji se svaki mjesec izdvaja na duvan.

NA SELU TROŠE MANJE PARA

Građani Republike Srpske koji žive u gradskim odnosno urbanim područjima troše znatno više novca od sugrađana koji su nastanjeni na selu. Tako je, po podacima Zavoda za statistiku, prosječno domaćinstvo u urbanoj zoni od 2,74 člana tokom prošle godine imalo prosječnu mjesečnu potrošnju od 1.872,86 КM, dok prosječna mjesečna potrošnja u negradskim domaćinstvima iznosi 1.747,86 КM.

srpskainfo

Prethodni članakZavršeno veliko finale 13. Sportskih igara mladih
Naredni članakU Neumu uhapšen mladić (27) iz Zenice