Kod Niša otkriveni najstariji ostaci neandertalca u Istočnoj Evropi

U pećini Velika Balanica u Sićevačkoj klisuri kod Niša otkrivena su četiri zuba stara oko 300.000 godina, koji su pripadali najmanje dvojici neandertalaca, saopštio je Filozofski fakultet u Beogradu.

Riječ je, kako su naveli, o najstarijim fosilnim ostacima neandertalca u istočnoj Evropi i drugim najstarijim ljudskim fosilima u Srbiji, tek nešto mlađim od pola miliona godina stare donje vilice čovjeka iz Male Balanice, otkrivene 2007. godine.

Ostaci neandertalca do sada su u Srbiji bili identifikovani samo na jednom lokalitetu, obližnjoj pećini Pešturina, u kojoj su 2015. godine otkriveni jedan zub i fragmentovana kost podlaktice neandertalca.

Najdrevniji ostaci neandertalaca, starosti između 300.000 i 500.000 godina, identifikovani su na području zapadne Evrope, a vremenom se njihov areal proširio sve do zapadne Azije.

Njihovo prisustvo u Velikoj Balanici prije oko 300.000 godina predstavlja najraniji dokaz njihovog širenja prema istoku.

Na teritoriji Balkana prije 300.000 godina najvjerovatnije je, kako je istaknuto, došlo do kontakta evropskih i bliskoistočnih populacija.

Analiza zuba objavljena je u časopisu “Džurnal of hjuman evolušn”, jednom od vodećih časopisa koji objavljuje radove iz oblasti evolucije čoveka.

Prethodni članakPredsjednici Srpske i premijerki Srbije priznanje “Kapetan Miša Anastasijević”
Naredni članakArlov: Oko 550 osnovaca sa Kosmeta na ljeto ponovo u Srpskoj