Arlov: Oko 550 osnovaca sa Kosmeta na ljeto ponovo u Srpskoj

U Republici Srpskoj će i ovog ljeta kod vršnjaka boraviti oko 550 djece sa Kosova i Metohije, rekao je predsjednik banjalučkog Odbora za pomoć Srbima sa Kosmeta Milorad Arlov i dodao da će se založiti da ispuni želju učenicima Tehničke škole iz Banjaluke da u okviru maturske ekskurzije posjete manastire u južnoj srpskoj pokrajini.

Osnovci sa Kosova i Metohije će sa svojim nastavnicima boraviti u 13 gradova i opština Republike Srpske od 25. juna do 2. jula, saopšteno je iz tog odbora koji 10. jubilarni put organizuje akciju “Spojimo djecu sa Kosova i Metohije i Republike Srpske”.

Arlov je rekao Srni da je do sada kod vrnjaka u Srpskoj boravilo oko 5.000 osnovaca iz južne srpske pokrajine, u pratnji oko 500 nastavnika.

On je dodao da ovoj akciji poseban značaj daje jeste to što učenici sa Kosova i Metohije sada kao maturanti insistiraju da maturske ekskurzije budu realizovane u Banjaluci, na Јahorini, na Palama, u Trebinju, Višegradu i drugim mjestima širom Republike Srpske.

– To govori o značaju akcije i njenim najpozitivnijim stranama – istakao je Arlov.

On je dodao da su, s druge strane, učenici srednje Tehničke škole iz Banjaluke odbili eskurziju u Barselonu, Pariz i Veneciju već su tražili da im se omogući da u okviru maturske ekskurzije posjete manastire Pećku Patrijaršiju, Gračanicu, Visoke Dečane, Zočište, Devič, Svete Arhangele i Banjsku.

– Obratili su se Odboru tražeći pomoć u realizaciji ekskurzije po Kosovu i metohiji i obećao sam da ću se lično založiti da im se ispuni želja – rekao je Arlov.

On je dodao da je to želja maturanata iz Banjaluke, koji su prije nekoliko godina bili domaćini vršnjacima sa Kosova i Metohije, te da to dovoljno govori o opravdanosti akcije “Spojimo srpsku djecu sa Kosova i Metohije i Republike Srpske”.

Arlov je dodao da će u okviru ovogodišnje akcije, peti put zaredom, biti uključeni mladi sa poteškoćama u razvoju, članovi Udruženja “Podrži me” i prvi put srpska djeca iz Gline u Hrvatskoj.

Prethodni članakKod Niša otkriveni najstariji ostaci neandertalca u Istočnoj Evropi
Naredni članakDučićev dan – utočište srpske poezije