Kod djece u Hercegovini se pojavio šarlah

Nakon informacija da je u susjednim zemljama sve veći broj slučajeva zaraze hripavcem (akutna, visoko zarazna infekcija disajnog sistema, a karakterišu je napadi kašlja koji obično završavaju dugotrajnim, hripavim, kreštavim udahom) te da je jedno zaraženo dijete u Mostaru preminulo, roditelji jedne škole s područja Zapadnohercegovačkog kantona dobili su obavijest da obrate pažnju na simptome još jedne dječje zarazne bolesti, javlja Večernji list.

Kako prepoznati simptome

Naime, određeni broj roditelja upozoren je da se među učenicima pojavio šarlah te da u cilju prevencije, budući da se bolest prenosi kapljičnim putem, razgovaraju s djecom o češćem pranju ruka tokom boravka u školi, posebno nakon kihanja, kašljanja ili brisanja nosa. Riječ je o uobičajenoj zaraznoj bolesti djetinjstva, koja se uglavnom javlja tokom jeseni i zime. Uzrokuje ju bakterija beta-hemolitički streptokok grupe A, a karakteriše je i osip. Period od ulaska streptokoka u organizam do početka bolesti (inkubacija) kod šarlaha iznosi 3 – 5 dana. U ovoj fazi zaražena osoba je infektivna, ali ne pokazuje simptome bolesti. Početni stadij bolesti obilježen je naglom pojavom karakterističnog trijasa simptoma: povišene temperature, grlobolje i povraćanja. Uz navedeno javlja se i glavobolja, malaksalost, bolovi u stomaku, a nerijetko i bolovi u mišićima i zglobovima.

Zarazna bolest

Prema navodima ljekara, ždrijelo i tonzile bolesnika su izrazito crveni, tonzile mogu biti uvećane, a u nekim slučajevima prekrivene bijelim naslagama. Gornja strana jezika je takođe obložena bijelim naslagama, dok su vrh i bočne strane neobloženi. Prisutno je i bolno povećanje limfnih čvorova ispod donje čeljusti. Stadij osipa obilježen je razvojem sitnotačkastog osipa drugi do treći dan od pojave prvih simptoma. Prvo se javlja na vratu, a potom na trupu i ekstremitetima. Kada se u potpunosti razvije, najgušći je u pazušnim jamama, području prsa, donjem dijelu stomaak, preponama i unutrašnjoj strani natkoljenica. Ne javlja se na licu, dlanovima i stopalima. Na mjestima pojave osipa koža je suha, gruba, hrapava, sam osip na pritisak blijedi, a koža je na mjestu pritiska lagano žućkasta. Na mjestu kožnih nabora (vrat, pazušne jame, laktovi, koljena) mogu se pojaviti horizontalne tamnocrvene linije. Obrazi su zacrvenjeni, a područje oko usta blijedo.

Uz pojavu osipa, jezik koji je do tada bio bijelo obložen postaje malinast (po boji i izgledu), bez naslaga. Osip je intenzivno izražen 1-2 dana, nakon čega postupno nestaje, a ukupno trajanje stadija osipa iznosi 4 – 7 dana. Stadij perutanja (ljuštenja) se javlja 7 – 10 dana nakon nestanka osipa, kad počinje perutanje kože, posebno izraženo u području pazušnih jama, prepona, kao i na dlanovima i stopalima (posebno vršcima prstiju). Navedeni stadij može trajati nekoliko sedmica. Prema tvrdnjama ljekara, šarlah je najčešći u dobi od 4 do 8 godina.

Takođe, stručna literatura navodi da do navršenih 10 godina 80 posto djece razvije doživotna zaštitna antitijela protiv streptokoknih pirogenih egzotoksina.

Prevencija i liječenje

Važno je naglasiti i da je šarlah rijedak u djece mlađe od 2 godine zbog prisutnosti majčinskih antiegzotoksinskih protutijela. Lijek izbora u terapiji šarlaha su penicilinski antibiotici primijenjeni peroralno ili parenteralno, a u slučaju kontraindikacija za njihovu primjenu ( kod potvrđene alergije) provodi se terapija azitromicinom ili cefalosporinima druge, tj. treće generacije. Uz antibiotsku terapiju skraćeno je trajanje bolesti, skraćena je infektivnost bolesnika, klinička slika je blaže izražena (ili se kod ranog početka antibiotske terapije u potpunosti ni ne razvije), a teže forme bolesti i komplikacije su rijetke. Osim antibiotika, nužno je i provođenje mjera za snižavanje povišene temperature, adekvatni unos tečnosti i mirovanje.

Prethodni članakDUČIĆEVE VEČERI POEZIJE: Održana akademija ”Kod kneza na balu”
Naredni članak“Rast antisemitskog djelovanja u dijelovima BiH naseljenim muslimanima”