DUČIĆEVE VEČERI POEZIJE: Održana akademija ”Kod kneza na balu”

Dučićevo Trebinje postalo je istinsko izvorište kulture i nepresušno vrelo poezije, istaknuto je sinoć na svečanoj akademiji “Kod kneza na balu” posvećenoj velikom srpskom pjesniku Jovanu Dučiću.

Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić u besjedi je istakao da se svijet danas sve više materijalizuje, gubeći duhovne oslonce, ali da su ovakve manifestacije, poput “Dučićevih večeri poezije”, brana takvom trendu.

“I zaista, nauka danas realizuje i najsmjeliju ljudsku ideju. Eto, mnogi za kompjuter kažu da je čudo, da je čak važniji od knjige. I u to hoće da nas ubijede!? Zaboravljaju takvi da kompjuter još uvijek nije napisao ni jednu pjesmu – neće je ni napisati! Otud je samo pjesnikova riječ čudo. Ona tvori  vanvremensku poeziju, koja je pouzdan svjedok i tvorac svojevrsne istorije i pojedinca i vremena u kome nastaje. Ta neprekinuta nit “povesti suze, srca i uma“, kako reče pjesnik, decenijama nas okuplja, a sabrala nas je i večeras. Kroz pjesničku riječ onih koji su, u ove dane sa nama u Trebinju, a dobili su neka od najvećih pjesničkih priznanja u srpskom jeziku, najpotpunije i najautentičnije, ali na neki sasvim drugi način, progovoriće opet Jovan Dučić”, rekao je Ćurić.

DVP 10.jpg (815 KB)

Prema njegovim riječima, zahvaljujući Dučiću i njegovom projektu Trebinje je postalo središte duhovnosti i kulture, koji su najbolji čuvari imena, tradicije.

„Do danas, tog drugog Dučića, na ovoj sceni, prepoznavali smo u poeziji naših najistaknutijih  pjesnika, ali posljednjih godina, ovakva promicanja i književna djela potrebni su nam i kao lijek i kao putokaz, jer nam uz brojna pitanja, kojima je opterećena naša svakodnevica, trebaju odgovori koji daleko sežu i u duhovnu sferu. Treba nam bar pjesnička istina, koja je titraj srca i vapaj duše, kad one druge biva sve manje. Samo iskrena riječ može da nas čvršće spaja, oplemenjuje i dodiruje – da budemo ljudi, kakvu nam poruku i zavjet ostavi naš blaženopočivši patrijarh Pavle. Ne bez ponosa ističem da je Dučićevo Trebinje postalo istinsko „izvorište kulture“ i nepresušno „vrelo poezije“, koje okuplja sve one koji u ljepoti i treptaju srca traže i pronalaze smisao života“, istakao je gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić.

DVP 15.jpg (590 KB)

Direktor Narodne biblioteke Matice Srpske iz Novog Sada Selimir Radulović rekao je u besjedi o Dučići da je otmena lirska riječ kneza srpske poezije Jovana Dučića melem je na gnojnu ranu savremene srpske ali i svake druge duše.

„Pjesnik, ako je pjesnik, a Jovan Dučić je bio istinski pjesnik koji nije pjevao zarad ličnog ispunjenja, već zarad krika kako bi ostavio živu sjenku o svom duhu. Dakle, pjesnik sluti da ono što nije vječno, nije ni stvarno. Stoga se on čitavog života ljuljao na krhkom i pokretnom kamenu želje za besmrtnošću. I danas je tako…“, rekao je Selimir Radulović.

U umjetničkom programu svečane akademije nastupili su i trebinjski horovi “Tribunija” i hor Srednje muzičke škole, Dječji hor “Bubamarac”, glumci Biljana Đurović i Ljubo Božović, pijanista Marko Kovač, prvaci opere Narodnog pozorišta Beograd  Dejan Maksimović i Srpskog narodnog pozorišta Novi Sad Danijela Jovanović.

DVP 19.jpg (770 KB)

“Dučićeve večeri poezije” završavaju se u nedjelju, kada će u 11.00 časova u Narodnoj biblioteci biti promovisane knjige “Odrođeni književnik” Zorana Avramovića i “Hercegovina, zemlja pjesnika” Milovana Pecelja.

U Kulturnom centru će u 19.00 časova biti održano tradicionalno pjesničko veče “Na Dučićevom putu”.

radiotrebinje

Prethodni članakTragičan događaj na koncertu Kaliopi: “Ovo je najtužniji dan u mojoj karijeri”
Naredni članakKod djece u Hercegovini se pojavio šarlah