Kina: Samit NATO pun je ratoborne retorike, provokacija i laži

Samit NATO pun je “ratoborne retorike”, a izjave u vezi sa Kinom pune su “provokacija i laži”, saopštila je kineska misija pri Evropskoj uniji.

– Deklaracija samita NATO-a u Vašingtonu puna je hladnoratovskog mentaliteta i ratoborne retorike, a sadržaj u vezi sa Kinom pun je provokacija, laži, huškanja i kleveta – rekao je portparol kineske misije pri Evropskoj uniji, prenosi Rojters.

Generalni sekretar Sjevernoatlanske alijanse Јens Stoltenberg rekao je juče da “Kina ima ključnu ulogu u ilegalnom ratu Rusije protiv Ukrajine”, da pruža opremu dvostruke namjene, mikroelektroniku i mnoge druge alate koji omogućavaju Rusiji da gradi rakete, bombe, avione, oružje koje koriste u napadima na Ukrajinu.

Kineski portparol napomenuo je da je osnovni stav Kine po pitanju Ukrajine promocija mirovnih pregovora i političko rješenje, stoga je, kako je navedeno, pre više od godinu dana iznela dokument od 12 tačaka kojim je postavila opšte principe za okončanje rata.

Kako prenosi Rojters, Kina je u više navrata naletela na kritike NATO-a i upozoravala na njeno širenje na Azijsko-pacifički region.
Lideri Јapana, Јužne Koreje, Novog Zelanda i Australije, koji su prisustvovali samitu, uspostavili su jače veze sa bezbjednosnim savezom usred sve veće zabrinutosti zbog kineskog širenja u Јužno kinesko more.

– Čvrsto se protivimo tome da NATO uđe u azijsko-pacifički region, jer bi podstakao konfrontaciju i rivalstvo, i narušio prosperitet i stabilnost u ovom regionu – rekao je juče portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova.

Prethodni članakSnažan zemljotres pogodio Filipine
Naredni članakBivši srpski sudija: Nije bio penal za Englesku