Kfor nasilno razbio protest u Zvečanu; Više od 50 povrijeđenih

Јake snage Kfora razbile su skup građana okupljenih ispred opštine Zvečan. Korišćeni su suzavac i šok-bombe. Uslijedila je reakcija okupljenih koji su uzvratili kamenicama, flašama i drugim predmetima. Povrijeđeno je više od 50 građana. Dvojica Srba ranjena su iz vatrenog oružja tokom sukoba u Zvečanu, a jedan od njih je u teškom stanju.

Zbrinuto pedesetak povrijeđenih Srba, mladić ranjen iz automatskog oružja

Direktor Bolnice u sjevernom dijelu Kosovske Mitrovice Zlatan Elek rekao je da je u ovoj zdravstvenoj ustanovi zbrinuto pedesetak Srba koji su danas povrijeđeni u Zvečanu, kao i mladić koji je zadobio prostrelne rane u predjelu pojasa.

Elek je rekao Srni da je ranjeni mladić trenutno na operacionom stolu i da ima teže povrede nanijete iz automatskog oružja.

– Ostali pacijenti dovezeni iz Zvečana su lakše povrijeđeni – rekao je Elek.

Iz KFOR-a Srni je rečeno da je nekoliko pripadnika KFOR-a i desetak pripadnika ROSU jedinice zadobilo povrede nanijete čvrstim predmetima.

Vučić se večeras obraća javnosti povodom situacije na KiM

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić obratiće se javnosti u 20.00 časova povodom današnje eskalacije krize na sjeveru Kosova i Metohije.

Starović: Dvojica Srba ranjena iz vatrenog oružja, jedan u veoma teškom stanju

Dvojica Srba ranjena su iz vatrenog oružja tokom sukoba u Zvečanu, rekao je za RTS državni sekretar Ministarstva odbrane Srbije Nemanja Starović.

Starović ističe da je jedan od njih u veoma teškom stanju.

– I još veliki broj naših sunarodnika koji su mirno protestovali, a to se vidi po tome što su sjedili na asfaltu prije nego što je krenula intervencija KFOR-a, mnogi od njih su lakše povrijeđeni – rekao je Starović.

Preporuka SAD da gradonačelnici ne rade iz opštinskih, već iz drugih zgrada

Američki ambasador u Prištini DŽefri Hovenijer izjavio je poslije sastanka predstavnika Kvinte sa premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem da zemlje Kvinte smatraju da bi najbolje bilo da novoizabrani gradonačelnici opština na sjeveru kratkoročno ne rade iz opštinskih zgrada, navode Reporteri.

– Saglasili smo se da treba deeskalirati situaciju, ali ne znam da li mogu da kažem da postoji saglasnost o tome kako će se ta deeskalacija desiti. SAD smatraju, a govorim i o mojim kolegama, da nije neophodno da izabrani predsjednici opština na sjeveru obavezno svakodnevno idu na posao. U stvari, kratkoročno, preporučujemo da se to ne dešava – rekao je Hovenijer.

 

Prethodni članakCvijanović: Preleti američkih bombardera nepotrebni i provokativni – Predsjedništvo nije dalo saglasnost
Naredni članakVučić: Malo ko je hteo da razume šta se dešava na KiM, noć ću provesti sa vojskom