Karan: Kantonalna policija od entitetske linije napravila granicu za ljudska prava i slobode

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Siniša Karan podsjetio je ministra unutrašnjih poslova FBiH Ramu Isaka da je i 50 odsto države – država i smatra je njegova izjava neispravna ističući da će od njega tražiti i zvaničan odgovor.

Karan je ocijenio da Isakova izjava da neće dozvoliti okupljanje Srba ni na entitetskoj liniji nije dobra jer u političkom smislu može biti i jeste problematična.

– Takve izjave imaju huškačku retoriku i mogu da podstaknu neke radikalne pojedince i grupe da urade nešto što ne bi smjeli – upozorio je Karan.

Karan je napomenuo da MUP Srpske do entitetske linije ima punu mjesnu nadležnost u okviru svojih nadležnih poslova, kao i kantonalna ministarstva u okviru FBiH.

– Odbijanje zahtjeva da se na jedan miran i dostojanstven način izrazi mišljenje na teritoriji FBiH je upravo suprotno od onog što oni žele i prebace odgovornost na Srpsku – rekao je Karan.

Karan je poručio da je time “federalna, odnosno kantonalna policija, od entitetske linije napravila granicu, ali granicu za ljudska prava i slobode, granicu za izražavanje mišljenja”.

– Nema entitetske granice za ljudska i ustavna prava i slobode, ali postoji entitetska granica koja se odnosi na rad institucija, a posebno MUP-a Srpske – istakao je Karan.

Karan je poručio da se “sada pokazalo koliko je snažna i mudra bila odluka naših političkih predstavnika, predvođenih sadašnjim predsjednikom Miloradom Dodikom, da zadrže MUP i Policiju Srpske u svojoj nadležnosti”.

– Upravo je to danas garant ostvarivanja ljudskih prava i slobode mišljenja za građane Srpske. Potrebno je i dalje jačati MUP Srpske kako bi bio spreman da zaštiti građane, a prije svega Ustav Srpske. Pozivam građane Srpske da na miran i dostojanstven način danas izraze svoj stav o tome da u ovoj BiH i Republici Srpskoj ne može neki stranac donositi zakone i da ti zakoni ne mogu biti provodivi – rekao je Karan.

Podsjetimo, Isak je poručio da okupljanje za odbranu Srpske neće biti dozvoljeno i da će “u slučaju potrebe biti zatražen i angažman međunarodnih snaga”.

Prethodni članakEksplozija u Smederevu: Programer se posvađao sa podstanarima zbog kirije, pa aktivirao eksploziv (VIDEO, FOTO)
Naredni članakCvijanović: Imamo pravo da se okupimo i niko nas neće spriječiti