Jutarnje uzbune u nekoliko ukrajinskih gradova

Četrnaesti je dan vojne operacije Rusije u Ukrajini. Za danas je Rusija najavila zatišje i rekla da je spremna da obezbjedi humanitarne koridore iz pojedinih ukrajinskih gradova, uključujući Kijev, saopštio je sinoć Međuresorni koordinacioni štab Rusije za humanitarno reagovanje u Ukrajini.

Sa druge strane sirene za zračni napad oglasile su se u Kijevu, Černihivu, Lubniju, Poltavi i Vasilkivu, prema nekoliko lokalnih ukrajinskih medija.

Alarmi signalizuju potencijalnu opasnost od zračnih napada i upozorenje su stanovnicima da se sklone u bunkere ako već nisu tamo.

Ranije je BBC izvijestio da su neki novinari na društvenim mrežama pisali da su čuli eksplozije u Kijevu.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je tokom jučerašnjeg video obraćanja britanskim poslanicima da bi rat u Ukrajini mogao da se uporedi sa naporima koji su britanski vojnici imali u Drugom svjetskom ratu.

Vojnici ruske Nacionalne garde su nakon preuzimanja kontrole nad nuklearnom elektranom Zaporožje, u njoj otkrili veliku količinu oružja, pored ostalog i na blokovima za napajanje, izjavio je predstavnik garde.

Prema njegovim riječima, zapljenjeno je više od 500 komada oružja ko je je pripadalo Nacionalnoj gardi Ukrajine, prenosi RIA Novosti.

“Prilikom preuzimanja kontrole nad stanicom tokom pretrage je otkrivena velika količina naoružanja i municije, uključujući teško naoružanje”, rekao je on.

Ruska nacionalna garda prethodno je saopštila da je nuklearka Zaporožje pod njenom potpunom kontrolom.

U saopštenju je navedeno da osoblje radi normalno, a da su vojnici Nacionalne garde Ukrajine koji su čuvali objekat predali oružje i da su pušteni.

 

Prethodni članakVučić: Srbija će zaustaviti izvoz brašna, ulja, kukuruza i pšenice
Naredni članakRusko Ministarstvo odbrane: Došli smo u posjed tajnih ukrajinskih dokumenata