Još dva oboljela od virusa korona u RS

U Republici Srpskoj od virusa korona oboljele su još dvije osobe, saopštilo je Ministarstvo zdravlja Srpske.

Riječ je o jednom djetetu i jednoj osobi mlađe životne dobi, iz bliskog kontakta sa juče potvrđenim slučajem muškarca i njegove supruge, a koji su imali bliski kontakt sa osobom kod koje je potvrđen novi virus korona u Sloveniji.

“Oni se osjećaju dobro, nalaze se u kućnoj izolaciji, a ljekari Higijensko epidemiološke službe Doma zdravlja Banjaluka će pratiti njihovo zdravstveno stanje”, navedeno je iz Ministarstva.

Trenutno je novim virusom korona zaraženo deset osoba u Republici Srpskoj. Dvije osobe se nalaze na Klinici za infektivne bolesti u Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srspke, a osam osoba se nalazi u kućnoj izolaciji.

Svi pacijenti se osjećaju dobro i nijedan nije vitalno ugrožen.

U Republici Srpskoj pod zdravstvenim nadzorom trenutno je 488 osoba, koje su doputovale iz područja zahvaćenih virusom (SARS-CoV-2) , a nadzor je završen kod 132 osobe.

Svi putnici koji dolaze iz područja gdje su registrovani slučajevi pojave novog virusa korona moraju da se unutar 14 dana od dolaska u Republiku Srpsku telefonski jave nadležnom domu zdravlja. Putnici koji nemaju svog porodičnog doktora u Republici Srpskoj potrebno da se telefonom jave Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske. Za sve informacije u vezi sa ovim pitanjima otvorena je besplatna telefonska linija 0800 50 555.

“Još jednom podsjećamo građane, koji se nalaze u kućnoj izolaciji, da poštuju mjere koje im preporuči nadležni ljekar. Članovi koji žive u istom domaćinstvu sa osobom u kućnoj izolaciji, trebaju ostati u drugoj sobi ili održavati udaljenost od najmanje jedan metar od osobe u izolaciji. Potrebno je dobro provjetravati zajedničke prostorije (kuhinja, kupatilo) i izbjegavati dijeljenje predmeta iz neposrednog okruženja osobe (četkice za zube, jelo, posuđe, čaše, peškire, krpe ili posteljinu)”, opominju nadležni.

Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske i Institut za javno zdravstvo Republike Srpske će redovno obavještavati javnost o trenutnoj epidemiološkoj situaciji u Republici Srpskoj.

Sve ostale preporuke osobama koje se nalaze u izolaciji dostupne su na web stranici Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske www.phi.rs.ba /korona virus COVID-19/građani.

O epideiološkoj situaciji u Republici Srpskoj možete se informisati na Facebook stranici Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske.

U FBiH je još uvijek troje zaraženih, svi iz Zenice.

Prethodni članakGRAĐANI NE POŠTUJU NAREDBE KRIZNIH ŠTABOVA: MOSTARSKA POLICIJA MORALA PRIVESTI JEDNU OSOBU KOJA NIJE ŽELJELA U KARANTIN (FOTO)
Naredni članakPoslodavci traže od vlasti sufinasiranje plata i prolongiranje vraćanja kredita