Jedini preživjeli kadet: Sve je bilo kao u kompjuterskoj igrici

Jedini kadet koji je preživeo pad ukrajinskog vojno-transportnog aviona kod Harkova opisao je u razgovoru s predstavnicima lokalne administracije šta se dešavalo, prenosi “Sputnjik”.

“Sve je bilo kao u kompjuterskoj igrici”, rekao je on.

“On se ne seća svega. U jednom momentu je izgubio svijest, a poslije kada se povratio, izvukao se iz krhotina aviona i počeo da gasi plamen na jednom od svojih kolega”, rekao je šef administracije u Harkovu Aleksej Kučer.

Kako je dodao, kadet nije iskočio iz aviona da bi se spasao, kako se prvobitno mislilo.

Preživjelog kadeta u bolnici je posjetio i predsjednik Ukrajine Vladimir Zelenski koji je ranije danas obišao mjesto nesreće.

Vojno-transportni avion An-26 srušio se u petak uveče u blizini grada Čugujev u Harkovskoj oblasti tokom trenažnog leta. U avionu je bilo 27 osoba: sedam članova posade i 20 kadeta, jednom kadetu nije bilo dozvoljeno da leti. Njih 26 je poginulo.

Dvojica kadeta su uspela da se izvuku iz aviona ali jedan od njih je potom preminuo u bolnici.

Trenutno su u opticaju četiri verzije pada aviona

Još juče su mediji prenijeli da je najverovjatniji uzrok pada aviona problem s motorom, a majka jednog od poginulih pilota potkrepljuje tu tezu navodeći da joj je sin dan prije nesreće rekao da avion nije u ispravnom stanju i da otkazuju motori.

U okviru zvanične istrage trenutno su u opticaju četiri verzije pada aviona: greška posade, nemar dispečerske službe, neodgovarajuće održavanje i priprema za let.

Prethodni članakModi o vakcini: Indija će pomoći cijelom čovječanstvu
Naredni članakĐoković spremio novu taktiku za Rolan Garos