IZETBEGOVIĆ: Dogovorio sam s Plenkovićem da zaustavimo projekat ”Gornji horizonti”

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović izjavio je danas u Mostaru da je sa premijerom Hravtske Andrejem Plenkovićem u Dubrovniku dogovorio da pokušaju zaustaviti projekat ”Gornji horizonti”.

”Saglasili smo se u vezi sa korištenjem voda za HE ”Dabar”, odnosno Gornje horizonte gdje se preusmjerava nevjerovatnih pet ili šest milijardi kubnih vode godišnje iz sliva Neretve u sliv Trebišnjice što bi napravilo pustinju u ovom dijelu Hercegovine”, kazao je Izetbegović.

On je kazao da postoji konvencija koja se odnosi na zaštitu okoline koja ne dozvoljava da se bez dogovora u BiH i bez dogovara sa susjednim zemljama grade objekti poput HE ”Dabar” i preusmjeravaju vode.

”Radi se o pet šest milijardi kubnih vode godišnje i to bi u potpunosti izmjenilo ekološki sistem u Hercegovini. Tu imamo Hrvatsku uz sebe, da se to ne uradi. Oni bi banalno preusmjerili vode u Dubrovačku rijeku, tamo bi se sručile te količine čiste, pitke vode koja sada koz Popovo polje do Opuzena nahrani i biljke i sav život koji zavisi od vode, močvare, ptice, ljude. Možemo zaustaviti taj projekat”, kazao je Izetbegović odgovarajući na pitanje novinara zašto bi zaustavljali projekat Gornji horizonti.

Poslanik SNSD-a u Narodnoj skupštini Ilija Tamindžija reagovao je juče na navode iz Hrvatske proziv pojekta Gornji horizonti. On je naveo da svaki uspjeh Republike Srpske nekoga “nažulja”, pa tako i izgradnja hidroelektrane /HE/ “Dabar” i aerodroma u Trebinju.

Tamindžija je naveo  da je riječ o provokacijama i neosnovanim optužbama, te da je projekat HE ”Dabar” upravo zbog ekologije, tapkao u mjestu tri godine, ali da na kraju ni Sud BiH nije mogao da nađe zamjerku i neregularnost kada je riječ o ekološkoj dozvoli.

Zadnji dan 2021. potpisan je ugovor o izgradnji i finansiranju Hidroelektrane ”Dabar”.

 

 

Prethodni članakPooštrene mjere u Federaciji
Naredni članakIzetbegović u Mostaru: Ovakvo siledžijsko ponašanje Dodika i strukture koja ga prati, traži odlučnije sankcije