TAMINDŽIJA: ZAŠTO DUBROVNIKU SMETA SVAKI USPJEH U HERCEGOVINI?

TREBINjE – Poslanik SNSD-a u Narodnoj skupštini Ilija Tamindžija rekao je da svaki uspjeh Republike Srpske nekoga “nažulja”, pa tako i izgradnja hidroelektrane /HE/ “Dabar” i aerodroma u Trebinju.

Tamindžija je odgovorio na kritike župana dubrovačko-neretvanskog Nikole Dobroslavića u vezi sa izgradnjom ovih kapitalnih projekata za Republiku Srpsku, Hercegovinu i Trebinje navodeći da je riječ o provokacijama i neosnovanim optužbama na koje su do sada ćutali iz dobrog vaspitanja i pristojnosti.

On je istakao da ga Dobroslavićeve izjave podsjećaju na “manire” SDA i njihove politike, čiji zagovornici, takođe, u svim velikim projektima u Srpskoj vide nešto loše, ali ne i sopstvene neuspjehe.

“Godinu 2021. ispratili smo uz odlične vijesti – potpisan je ugovor o izgradnji i finansiranju hidroelektrane `Dabar`. I umjesto čestitke, župan dubrovačko-neretvanski odlučio je da od komšijskog uspjeha napravi svoju promociju – kritikujići i tobože ispitujući projekat koji je dobio sve potrebne saglasnosti i dozvole i prošao relevantne institucije”, naveo je Tamindžija.

On je dodao da Dobroslavić odlično zna i da je upravo zbog ekologije, na koju se poziva, projekat tapkao u mjestu tri godine, ali da na kraju ni Sud BiH nije mogao da nađe zamjerku i neregularnost kada je riječ o ekološkoj dozvoli.

“No, gle čuda, župan bi ponovo ovu temu da stavi na sto. I da nam `ukrade` još jedno dvije-tri godine. Poručujemo mu da mi gradimo i radimo”, istakao je Tamindžija.

On je podsjetio da je HE “Dabar” projekat iz šezdesetih godina prošlog vijeka, iz vremena FNRJ i SFRJ i da će Republici Srpskoj biti veliko zadovoljstvo i ponos da ga realizuje.

“Bilo bi nam zadovoljstvo da župan preispita zašto se neki strateški objekti iz nekadašnje države, a na njegovoj teritoriji, ne održavaju, pa je HE `Dubrovnik` često van mreže, zbog čega finansijski trpe i Hrvatska i Srpska. Ima i drugih tema, pa možda i da se sumiraju svi benefiti Neuma, Čapljine i Ravnog i uticaj rada HE `Čapljina` na budžete ovih opština”, ukazao je Tamindžija.

To bi, kako je rekao, sigurno bilo prikladnije od kritika projekta aerodroma Trebinje, kojim se bave kompetentni i stručni ljudi iz Srbije i Srpske.

On je naglasio da se u Republici Srpskoj raduju svakom infrastrukturnom projektu koji realizuju komšije, bez obzira na to da li je riječ o Srbiji ili Hrvatskoj.

Župan dubrovačko – neretvanski Nikola Dobroslavić  izjavio je da je Hravtsu trebalo pitati za dozvole za izgradnju projeketa Gornji horizonti.

”Svakako mogu potvrditi da postoji opravdana bojazan da bi realizacija projekta Gornji horizonti u RS -u posebno mogla štetiti dolini Neretve, ali i cijelom vodnom području u našoj Županiji i zato smo tražili da se preispitaju dokumenti koji su temelj za taj projekt, posebno studije uticaja na okolinu jer imamo izjašnjavanja stručnjaka da se tim projektom vode iz sliva Neretve prevode u sliv Trebišnjice i da će se smanjiti dotok slatke vode u Neretvu i druge izvore u dolini Neretve te povećati opasnost od zaslanjenja neretvanske doline”, rekao je župan dubrovačko – neretvanski Nikola Dobroslavić u „Tjednom razgovoru” za portal Južni, prenosi dubrovnikpress. 

 

Prethodni članakRUŠEVINE U MOSTARU UZIMAJU ŽIVOTE: Muškarac poginuo od obrušavanja zida
Naredni članakMostarski Srbi čestitali Dan Republike: JAKA SRPSKA VAŽNA ZA SVE SRBE