Izbori šansa za Srbe u Mostaru (VIDEO)

Kandidati jednistvene srpske liste “Ostajte ovdje – zajedno za naš Mostar” u završnici su kampanje pred nedjeljne lokalne izbore za Gradsko vijeće Mostara.

Na izmaku je mjesec dana aktivnosti, rada na terenu, animiranja i onih koji su davno izgubili vjeru da se može i mora nešto promijeniti kada je riječ o položaju Srba u Mostaru.

Duško Savić, nosilac liste za gradsko područje Јug, kaže da Srbi na ovim izborima odlučuju o svojoj budućnosti u Mostaru.

Veoma je važno što se veliki broj mladih uključio u aktivizam tokom ove kampanje, jer upravo oni su prepoznali koliko je značajno da srpska zajednica četvrt vijeka nakon rata prvi put dobije autentične političke predstavnike u Gradskom vijeću.

– Mi smo svi dali svoj maksimum i pozivam sve građane da u nedjelju izađu na izbore, jer odlučujemo o budućnosti nas i naše djece – kaže Tamara Bošković, kandidatkinja liste za gradsko područje Јug.

Posljednji lokalni izboru u Mostaru, zbog nepostojanja dogovora o izmjenama Statuta grada, održani su 2008. godine. Srbi do sada nisu imali svoje predstavnike u instutucijama vlasti, osim onih koji su se izjašnjavali kao Srbi, a bili su članovi HDZ.a, SDA ili drugih partija. Zato je formiranje srpske liste, na čelu sa nosiocem Veliborom Milivojevićem, jedinstvena šansa da se napokon i glas srpske zajednice čuje u gradu u kojem je do 1992. živjelo oko 30.000 Srba.

Podsjećamo, predstavnici SNSD-a, SDS-a i liste “Ostajte ovdje – zajedno za naš Mostar” odbili su da se u Mostaru sastanu sa visokim predstavnikom Valentinom Inckom, zbog njegovog kontinuiranog nekorektog odnosa prema srpskom narodu. U ranijem saopštenju, predstavnici Srba u Mostaru su poručili da je zajednički stav srpskih predstavnika da se međunarodna zajednica ne treba miješati u izborni proces u Mostaru.