Iz Srpske poruka: Nikakve sankcije niti prijetnje neće spriječiti da štitimo ustavnu poziciju

Kancelarija za kontrolu imovine stranaca Ministarstva finansija SAD uvela je sankcije srpskom članu Predsjedištva BiH Željki Cvijanović, predsjedniku Narodne skupštine Republike Srpske Nenadu Stevandiću, predsjedniku Vlade Srpske Radovanu Viškoviću i ministru pravde Milošu Bukejloviću zbog, kako su naveli, neustavnih i antidejstonskih akcija.

Iz Ambasade SAD navode da su oni “direktno odgovorni za podsticanje donošenja zakona u Narodnoj skupštini Republike Srpske kojim se odluke Ustavnog suda BiH proglašavaju neprimjenjivim u Republici Srpskoj.

Iz Srpske odgovaraju, nikakve sankcije niti prijetnje neće spriječiti da radimo svoj posao i štitimo ustavnu poziciju Republike.

Za Sjedinjene Američke Države sporna je posebna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske od 27. juna na kojoj je usvojen zakon kojim se odluke Ustavnog suda BiH proglašavaju neprimjenjivim u Republici Srpskoj.

Sjedinjene Američke Države nisu birale zvaničnike Republike Srpske, pa ih neće ni smjenjivati, poručio je predsjednik Milorad Dodik koji je već nekoliko godina na američkoj crnoj listi. Dodaje da zbog sankcija zvaničnici nisu zabrinuti i da ovo nije poruka nama već njima.

– Sankcije pokazuju i nemoć velike globalne sile kao što su SAD. Bez obzira na sve oni žele da sankcionišu ovaj narod jer mi smo predstavnici naroda. Oni žele da promijene nas, da dođu neki koji će ćutati, klimati glavom i odobravati – poručio je Dodik.

Stavljanje na američku crnu listu zbog demokratskih prava da glasam za odluke Narodne skupštine Republike Srpske, koje smatram čuvanjem Srpske i Dejtonskog sporazuma, smatram odlikovanjem, poručio je predsjednik Narodne skupštine Srpske Nenad Stevandić.

– To smatram odlikovanjem za dosljednost, čestitost za nepokolebljivost u čuvanju interesa Srpske. I kao odgovor na sve one koji su pokušali da nas ucjenjuju. Republika Srpska će nadživjeti sve sankcije, a naše je da se borimo da bude jača – naveo je Stevandić.

Premijer Srpske Radovan Višković poručio je da su sankcije licemjerne i da neće uticati na njegov dalji rad u zaštiti pozicije Srpske.

Odluka SAD o stavljanju zvaničnika Republike Srpske na crnu listu je sramna i licemjerna i nikavke sankcije nas neće spriječiti da radimo svoj posao, rekao je za RTRS-a portparol SNSD-a Radovan Kovačević. Licemjerno je, kaže, to što oni kažu da to rade kako bi zaštitili Dejtonski sporazum a upravo ono što su radili zvaničnici Republike Srpske jeste odbrana Dejtona.

– Nama to sve govori da su to koraci da Srbi ne postoje i da za njih nema mjesta u BiH.Nikakve sankcije niti prijetnje neće spriječiti da radimo svoj posao- štitimo ustavnu poziciju Srpske, njenu stečenu autonomiju i da se borimo da Srpska bude jača i da nas ima više – istakao je Kovačević.

Uvođenjem sankcija zvaničnicima Republike Srpske, gospoda iz SAD jasno su poručila da rade na raspakivanju Dejtonskog sporazuma i pomažu sarajevskoj čaršiji da dođe do svog željenog cilja – islamske BiH, zbog čega su i započeli rat u BiH, smatra šef Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Paralmentarne skupštine BiH Sanja Vulić za Srnu.

– “Velika sila” prosipa veliku silu nad ponosnom Republikom Srpskom i njenim ponosnim zvaničnicima koje je sankcionisala. Amerika je navikla da porobljava i kolonizuje svaku zemlju koja ne radi u njenom interesu, tako da ne čude ni ove a ni eventualne buduće sankcije Srbima i Republici Srpskoj – dodala je Vulićeva.

Podsjetimo, Narodna skupština usvojila je Zakon o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda BiH u Srpskoj kao odgovor Ustavnom sudu BiH, koji je izmijenio pravila rada i odlučio da sjednice mogu zakazivati i odlučivati bez sudija iz Republike Srpske. Odluke Ustavnog suda BiH neće se primjenjivati na teritoriji Srpske, sve dok Parlamentarna skupština BiH ne donese Zakon o Ustavnom sudu BiH bez stranih sudija.

Prethodni članakDodik: Amerika nije birala zvaničnike Srpske, neće ih ni smjenjivati
Naredni članak“Prolazimo kroz pakao” Porodice troje mladih koji su nestali žive u agoniji, mole sve za pomoć pri pronalasku djece (FOTO)