Iz Srpske poručeno: Ambasada samoproglašenog Kosova samo pusta želja

Poslanik skupštine samoprogalešenog Kosova iz bošnjačke zajednice, Duda Balje, kako prenose mediji, uputila je zahtjev premijeru tzv. Kosova Avdulahu Hotiju i članovima Predsjedništva BiH, za otvaranje kancelarije samoproglašenog Kosova u Sarajevu. Iz Srpske je jasno poručeno da takav prijedlog neće dobiti podršku.

– Stigne li u Predsjedništvo prijedlog, da se u Sarajevu otvori kancelarija samoproglašenog Kosova, ja ću taj prijedlog odbiti, poručio je srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

Da BiH ne priznaje samoproglašeno Kosovo, kaže, dokazala je posljednja sjednica Predsjedništva.

– Nećemo otvarati nikakve kancelarije. BiH ne priznaje samoproglašeno Kosovo, a posljednja odluka Predsjedništva je to i pokazala – rekao je Dodik.

I predsjednica Srpske Željka Cvijanović ponovila je da od priznanja samoproglašenog Kosova nema ništa, pa zbog toga, najavama o mogućem otvaranju kancelarije u Sarajevu, ne treba pridavati značaj.

– Nisu država, pa onda ne mogu da naprave ambasadu, u suštini oni ne mogu imati nikakav diplomatski status – jasno je poručila predsjednica.

Identično razmišlja i premijer Republike Srpske Radovan Višković.

– Ne treba trošiti riječi o tome da bi to imalo nekakav status poput neke ambasade, kako se želi predstaviti u javnosti. Kancelarija je kancelarija – poručio je Višković.

Podsjećamo, u septembru je na prijedlog hrvatskog člana Predsjedništva Bih Željka Komšića, na sjednici Predsjedništva razmatran prijedlog o priznanju samoproglašenog Kosova, koji nije usvojen, jer je protiv bio srpski član Predsjedništva Milorad Dodik.