Ispunjena poslednja želja pokojnog patrijarha Irineja “Na toj poljani je čuvao ovce kao dječak, najžalije mi je što nije dočekao da je vidi” (FOTO)

Jedna od posljednjih želja blaženopočivšeg srpskog patrijarha Irineja bila je da se u njegovom rodnom selu Vidova kraj Čačka, na proplanku na kom je kao dječak čuvao ovce, izgradi skromna crkva brvnara.

Ta njegova želja je ispunjena, iako nije doživio da vidi sagrađenu Božiju kuću u svom rodnom mjestu, ostavio ju je u amanet vjernicima i mještanima.

Na praznik Svih svetih osveštana su zvona i krstovi, a to je okupilo brojne vjernike koji su se okupili kod crkve i Parohijskog doma koji je takođe izgrađen.

– Osveštali smo zvona na hramu kao i krst, u narednom periodu slijedi nam osvećenje i cijele crkve, sređen je konak kao i parterno uređenje dvorišta, čekamo idejno rješenje za ogradu koja će ulepšati sve . Sada već davne 2015. godine počele su pripreme za ovu našu veliku svetinju, 2018. godine završen je temelj, a danas stojimo ispred velelepne crkve građene u ime našeg voljenog patrijarha. U narodu se kaže “koliko godina gradio crkvu, toliko će vjekova služiti – kazao je za RINU, Slobodan Kovačević sestrić pokojnog patrijarha Irineja.

Crkva koju je želeo pokojni patrijarh
FOTO: RINA

Crkvu obišao malo prije svoje smrti

Patrijarh Irinej crkvu u Vidovi obišao je nekoliko meseci pre svoje smrti 2020. godine. Po njegovoj želji najverovatnije će biti posvećena Uspenju presvete Bogorodice, a njenu izgradnju pomogao je vjerujući narod. Radova se prihvatio i provereni majstor, profesor Fakulteta tehničkih nauka u Kragujevcu, dr Miloš Radovanović. Crkva ima oko 90 kvadrata, pripada redu manjih, skromna i po materijalu i po svemu, ali su se neimari trudili da na arhitektonski i na drugi način dobije jednu finu duhovnu dimenziju kakvu zaslužuje.

– Najžalije mi je što ujak nije dočekao završetak gradnje crkve koju je silno želio. Zadnji put kad je bio u našem selu, dolazio je samo zbog ove crkve. Insistirao je da svetinja bude što skromnija i da se ne razmećemo skupim detaljima, a jedina želja bila je da se ispred crkve nadogradi trem što smo mi i učinili – ispričao je Slobodan.

Rodna kuća patrijarha Irineja nalazi se na 300 metra od mjesta gdje je sagrađena crkva. Patrijarh srpski Irinej rođen je 1930. godine u selu Vidova kod Čačka kao Miroslav Gavrilović. Osnovnu školu završio je u rodnom selu, gimnaziju u Čačku, bogosloviju u Prizrenu 1951. godine, a zatim Bogoslovski fakultet u Beogradu. Zamonašen je u manastiru Rakovici 1959. godine.
Prethodni članakBudvanin švercovao 100 kg kokaina u saučesništvu sa predsjednikom opštine
Naredni članakStevandić: Srpska i Mađarska njeguju prijateljstvo koje nikoga ne ugrožava