Instrukcija ambasadorima iz Republike Srpske – zastave ne treba spuštati na pola koplja

Srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik zatražio je od ambasadora iz Republike Srpske da ne postupe po najavljenoj instrukciji ministra inostranih poslova u Savjetu ministara Bisere Turković da se 11. jula zastave na zgradama diplomatskih predstavništava spuste na pola koplja.

– Prema pisanju pojedinih medija, kojim se najavljuje nastavak ustaljene višegodišnje prakse Bisere Turković da uskostranački zloupotrebljava funkciju ministra inostranih poslova i samovoljno, bez konsenzusa Predsjedništva BiH koje je jedino ovlašteno za vođenje spoljne politike, donosi instrukcije za cijelu DKP mrežu BiH, obavještavam i tražim od ambasadora iz Republike Srpske da ne postupe po najavljenoj instrukciji da se dana 11. jula, zastave na zgradama diplomatskih predstavništava spuste na pola koplja – istakao je Dodik u pismu upućenom ambasadorima iz Republike Srpske.

On je naglasio da uporno politizovanje ratnih dešavanja u Srebrenici, i još upornije negiranje ratnih zločina počinjenih od Bošnjaka i ostalih nad Srbima u toku građanskog rata 1992-1995, ne vodi ka pomirenju i suživotu naroda u BiH, saopšteno je iz Kabineta srpskog člana i predsjedavajućeg Predsjedništva BiH.

– Ovakva uporna, netolerantna i huškačka praksa bošnjačkih političara dezavuiše domaću i stranu javnost, a imenovana lica, državne službenike i zaposlenike iz reda srpskog naroda u zajedničkim institucijama BiH, stavlja u položaj permanentne diskriminacije i uslovljavanja – ukazao je srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH.

Dodik je naglasio da ova instrukcija za ambasadore iz Republike Srpske ostaje na snazi do daljeg i primjenjuje se i na sve eventualne instrukcije MIP koje se odnose na bilo koji segment jednostranog i jednostranačkog nametanja obilježavanja 11. jula.

Prethodni članakMitropolit Јoanikije: Imam osjećaj da je došao kraj komunističkoj aždaji
Naredni članakMUP podnio izvještaj protiv Reljića zbog zloupotrebe službenog položaja