INSPEKCIJA NAREDILA-NA BENZINSKIM PUMPAMA NEMA VIŠE PRODAJE HRANE I HIGIJENE

Grad Mostar, Odsjek za privredne, komunalne i inspekcijske poslove, Služba za inspekcijske poslove izdao je važno obavještenje za sve pravne osobe koje se bave djelatnošću benzinskih pumpi u Mostaru.

“Sva pravna lica koja se bave djelatnošću benzinskih pumpi na području grada Mostara i koja u svom sastavu imaju maloprodajne objekte, dužna su uskladiti svoje poslovanje sa Zakonom o unutrašnjoj trgovini i Pravilnikom. o minimalnim zahtjevima tehničke opreme za trgovinu i trgovinske usluge.

Poslovanje prodavnice na benzinskoj pumpi je prodaja raznovrsnog asortimana proizvoda u originalnom pakovanju i to:
– maloprodaja sitnih industrijskih prehrambenih proizvoda u manjoj originalnoj fabričkoj ambalaži, koji se mogu konzumirati direktno, bez prethodnog dodatnog termička obrada, odnosno proces pečenja, prženja, kuvanja i sl., s tim u vezi, na benzinskoj pumpi se ne može prodavati: brašno, testenine, ulje, pirinač, meso, jaja, hrenovke i slični proizvodi – trgovina na malo neprehrambeni proizvodi, i to: ulja, maziva,
rezervni dijelovi za automobile, cigarete, proizvodi za higijenu, sitni odjevni predmeti-čarape, novine i časopisi, razglednice, suveniri, nosači slike i zvuka, dodaci za mobilne telefone, proizvodi za umjetnost i obrt, oprema za ribolov , opremu za kampovanje, kao i alkohol i bezalkoholna pića u fabričkom pakovanju, fabrički upakovani sladoled i pivo u nepovratnoj ambalaži.
Pozivamo trgovce da sa polica svojih maloprodajnih objekata koji posluju u sklopu benzinskih pumpi povuku sve artikle koji se ne mogu prodati u skladu sa Zakonom.
Tržišna inspekcija Grada Mostara će u periodu: 15.11.-30.11.2023. godine provesti ograničenu akciju kontrole benzinskih pumpi sa aspekta praćenja asortimana robe koja se na njima prodaje.
Za činjenje prekršaja spriječena kazna je;
– za pravna lica 3.000,00 KM – 15.000,00 KM
– za odgovorna lica u pravnom licu 1.000,00 KM – 2.000,00 KM, navodi se u dopisu Službe za inspekcijske poslove Grada Mostara.

Prethodni članakCvijet nazvan po srpskoj kraljici kao SIMBOL POBJEDE I MIRA: Na današnji dan prije 105 godina okončan Prvi svjetski rat
Naredni članakDodik: Naš zavjet je da pamtimo ogromnu žrtvu naših predaka