Cvijet nazvan po srpskoj kraljici kao SIMBOL POBJEDE I MIRA: Na današnji dan prije 105 godina okončan Prvi svjetski rat

Na današnji dan prije 105 godina okončan je Prvi svjetski rat, u kojem je poginulo 15 miliona ljudi, a više od 20 miliona je ranjeno.

Naime, 11. novembra 1918. sile Antante i Njemačka su u 11 sati potpisale primirje u jednom željezničkom vagonu kod francuskog grada Kompijena.

Tada je oružje utihnulo i ćutalo je sve do potpisivanja Versajskog mira, 28. juna 1919, kada je Veliki rat i formalno okončan.

Srpska vojska prelazi preko Albanije 1915.
FOTO: WIKIPEDIA

Širom planete se 11. novembar obilježava kao Dan primirja u Prvom svjetskom ratu.

U Srbiji se Dan primirja obilježava od 2012. godine kao državni praznik.

U Republici Srpskoj se ovaj datum već godinama obilježava u Banjaluci, u organizaciji Udruženja potomaka i poštovalaca oslobodilačkih ratova od 1912. do 1918. godine.

Predsjednik ovog Udruženja Nebojša Kuštrinović podsjeća da se sa prostora današnje BiH u Prvom svjetskom ratu na strani saveznika borilo oko 25.000 dobrovoljaca.

On je najavio da će danas u 11 sati, u znak sjećanja na dobrovoljce i na žrtve Velikog rata, na spomenik žrtvama Veleizdajničkog procesa, na banjalučkom gradskom groblju “Sveti Pantelija”, vijence položiti predstavnici Udruženja, te Konzulata Srbije u Banjaluci i Grada Banjaluka.

– Podsjećam i na lijepu tradiciju u našem narodu da se na Dan primirja i u sedmici koja mu prethodi na reveru nosi Natalijina ramonda, koja je simbol mira i pobjede u Velikom ratu – kaže Kuštrinović za Srpskainfo.

FOTO: WIKIPEDIA
FOTO: WIKIPEDIA

Ramonda je ugrožena biljka, koja raste na istoku Srbije i na planini Kajmakčalan, gdje je srpska vojska pod komandom vojvode Živojina Mišića vodila žestoke borbe protiv bugarskih snaga tokom pripreme proboja Solunskog fronta, uvoda u oslobađanje Srbije u Prvom svetskom ratu.

Zovu ga i cvijet feniks, jer se ramonda tokom suše pritaji i osuši, da bi s prvom kišom ponovo ozelenjela.

FOTO: WIKIPEDIA
FOTO: WIKIPEDIA

Ovu biljku je u 19 vijeku otkrio ljekar i botaničar Sava Petrović, dvorski doktor porodice Obrenović. Nazvao ju je po Nataliji Obrenović, supruzi kralja Milana, kraljici kojoj je služio.

Lijepa i obrazovana kraljica Natalija, velika dobrotvorka i još veća tragičarka, poživjela je 81 godinu i dočekala i Drugi svjetski rat.

Prethodni članakVučić: Sastanak Komšića i Bećirovića sa Kurtijem ukazuje na dvostruke aršine
Naredni članakINSPEKCIJA NAREDILA-NA BENZINSKIM PUMPAMA NEMA VIŠE PRODAJE HRANE I HIGIJENE